torsdag 13. november 2014

å montere sammen bilder i PhotoScape

Jeg bruker det gratis bilderedigeringsprogrammet PhotoScape til det meste av forberedelser til PL-bilder. I dag tenkte jeg at jeg skulle prøve å vise dere hvordan dere enkelt kan sette sammen flere små bilder på ett kort med bare noen få tastetrykk.

For å gjøre prosessen så enkel og kjapp som mulig, så pleier jeg å kopiere de bildene jeg ønsker å sette sammen inn i en egen mappe, da er det mye enklere å finne igjen riktige bilder i PhotoScape uten å sitte å bla i det uendelige :)

Den første måten jeg vil vise dere, er å bruke "skriv ut"-funksjonen. Her kan du velge å bruke forhåndsinnstilte maler for utskriftsoppsett, eller du kan velge dine egne :) På dette oppsettet har jeg brukt 3 rader og 2 kolonner, og da deler programmet opp siden i 6 like store deler, og bildene justerer seg deretter (vær obs på at de blir beskjært, så kan være litt knotete hvis du må ha med absolutt hele bildet). Når alle bildene er plassert (pass på rekkefølgen hvis det er viktig), så er det bare å justere innstillingene på utskriften og printe - og vips så har du en enkel collage uten å verken klippe eller lime! :D

et lite tips på slutten av denne delen: hvis du velger å kun ha to rader og dropper kolonner, er det den enkleste måten jeg har funnet hittil på å printe ut to 3x4-bilder på ett 4x6-ark :)


Slik ble collagen ferdig printet, her har jeg valgt å printe med kant på, derfor blir det en litt tykkere hvit kant rundt arket enn det er ellers.
 Hele siden med collagen nederst


Den andre måten å sette sammen bildene på, er å bruke "montasje". Her har jeg funnet et oppsett som passet det jeg var ute etter, og jeg har satt størrelsesforhold 3:2, og størrelse 300%. Størrelsesforholdet er riktig i forhold til bildene (du slipper at programmet beskjærer bildene), og jo høyere prosentandelen er, jo bedre kvalitet blir det på bildet du printer ut.

Når jeg har satt inn bildene jeg skal ha med, lagrer jeg bildet. Dersom jeg kun skulle hatt bilder i collagen ville jeg nå vært ferdig og klar til printing. Men jeg vil også ha litt tekst med i tillegg, hvilket var årsaken til at jeg valgte "montasje" istedenfor "skriv ut" på denne.

 For å få med tekst, må jeg inn i redigeringsmodus, og åpne collagen som et vanlig bilde (jpg). Herfra behandler jeg det som jeg ville behandlet et hvilket som helst annet bilde; jeg kan sette inn tekst, rammer, beskjære, justere lysforhold osv, men jeg skal altså kun sette inn teksten min i denne omgang. Tittel og tekst er skrevet hver for seg for å få ulik størrelse på teksten.
Slik ble den ferdige siden med bildecollagen  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar