søndag 26. juli 2020

Midsommarafton

Idag inspirerar jag, DT-Marit, med 4 sidor från dagarna kring midsommarafton, visserligen midsommarafton 2019.
Nu valde jag att kalla mitt inlägg Midsommarafton, men kanske att "Sidorna där allt gick fel och hur jag lyckades rädda upp det" hade varit en mer passande titel.
Så förutom inspiration så bjuder jag idag på lite tips på hur jag räddat upp mina fel och misstag.


Jag har använt mig av Maja Designs papper och gjort egna PL-kort med dessa. Jag har använt ett mönsterpapper från serien Summertime och pappret ”Is always the best” som jag kombinerat med Monochromes - Shades of Christmas - Vintage Red light, som trots sitt namn matchar serien Summertime väldigt bra.

Av dessa papper fick jag ihop 4 sidor.


Min första sida blev så här. Kan här tilläggas att detta är version 2 av den här sidan. Först skapade jag den med vita albumblad och när jag var klar insåg jag att det blev alldeles för mycket rött och vitt och snarare gav julkänsla än sommarkänsla.
Gör om – gör bättre. Till min lycka hittade jag då mönsterpapperet från Maja design och kom på att det nog skulle passa till färgerna på min sida.Jag valde de delar av pappret som inte hade så mycket mönster. Detta då jag hade mycket text som skulle skrivas. Jag har skrivit texten på min skrivmaskin genom att tejpa fast PL-kortet på ett vanligt kopieringspapper med washitejp och sedan matat in pappret i min skrivmaskin.

På det ena kortet har jag tagit med en bit av boarden som finns längst ner på det stora 30*30 pappret. Den är så fin så jag vill inte slänga den. Jag lärde mig nyligen att denna remsa kallas Branding strip. Jag tyckte det gav en fin och matchande dekoration på kortet.


Jag har också valt att skriva viss text på ”labels”. I gruppen Project Life Sweden under filer finns flera fina labels i olika färger att skriva ut. Det är dessa jag använt mig av här.


Nöjd med min sida fortsatte jag med vad jag trodde var nästa sida. Själva midsommarafton.
Visade sig senare att det var fel ordning, men mer om det längre fram.
På den här sidan gick det mesta snett och jag skall visa hur jag räddat upp felen.
Jag ville här ha ett titelkort med mycket sommarkänsla och använde delen från mönterarket med mycket mönster på och texten Summertime, tyckte den var så passande här.


Jag har använt bokstavs-dies från Tim Holtz (Tim Holtz Sizzix Thinlets Dies) och för att göra det lite extra besvärligt så valde jag tekniken ”Inlay die-cutting”. Dvs att jag både stansar ut bokstäverna på mitt både på titelkort och ur ett annat papper och sedan fyller ”hålrummet” med bokstaven. Till skillnad mot att stansa ut och klistra dem ovanpå. Viktigt här att vara noga med att spara mittbitarna i bokstäverna på titelkortet så de kan placeras tillbaka när de enfärgade bokstäverna är på plats.
När jag stansat ut allt får jag känslan av att något är fel och ser till min fasa att jag spegelvänt N:et.
Jag fäster dit ett N vänt och rätt håll och reparera det lilla hålet ner till höger med en bit från det utstansade. Nu var ju tack och lov det spegelvända N:et nästan identiskt. Hade det varit en annan bokstav hade ju inget gått att göra. Då hade jag nog bara valt att behålla det så, och försökt att intala mig själv att det var ett kul inslag.
Första misstaget räddat. Pusst!
Baksidan på Summertime är prickig och ur den har jag stansat ut en banner. Dekorerat med en jordgubbe stämplad på monochrome-papprets ljusa sida.När jag skall fortsätta med sidan inser jag nästa misstag. Enligt min planering så var det mycket text som skulle med och denna var planerad till 2 olika PL-kort. Viss text på titelkortet och resten längst ner till höger. Vad gör jag nu? Mitt titelkort rymde knapp mycket mer. Det skulle bara bli rörigt att klämma in massa text där med.
Dags att göra en Flip-up som flera av mina DT-kollegor visat här tidigare. Trög som jag är så hade jag aldrig riktigt fattat exakt hur man gjorde, så jag fick lite stöd av DT-Gunilla i detta.
Det vanligast är väl att man gör i samma storlek som hela kortet, jag valde dock halv eftersom jag började få ont om bakgrundspapper (jag hade vid det här laget insett nästa misstag jag gjort med mina sidor).
Med min flip-up fick jag 2 kort för journaling och dessutom ett kort med en stämpeldekoration.

Så här ser kortet ut innan man viker upp. Här ligger alltså kortet med texten utanför plastfickan. Jag har valt att sätta washitejp på bägge sidor. Viktigt här att lägga en glipa mellan korten.


Vikar man upp den så kommer man till koret under. Samma mönsterpapper och på baksidan så har jag satt en stämpel som dekoration.


För att förtydliga hur det fungerar har jag filmat hur jag ”flippar” fickan. Det var först när jag själv såg en film som jag äntligen förstod hur jag skulle göra.


Nöjd med min första flip-up och att jag fått med all min text så var det dags att fortsätta. Tyvärr hade jag under tiden jag gjorde sidan insett ännu ett misstag. Sidan om midsommar var inte näst på tur, fickorna hade suttit i fel ordning i mitt album och jag som lagt så mycket fokus på att få samma papper och få det att matcha. Två andra sidor skulle in här i emellan.

Vad gör jag nu? Hur mycket mönsterpapper finns kvar?
Jag lyckades få ut tillräckligt med papper för att skapa 2 sidor till i matchande färg och så här blev sida 3 där jag även fick använda monochromes-pappret som PL-kort.


Fastän det inte alls var så här jag tänkt det så matchade färgerna i pappret rosorna och de rosa färgerna på blommor och himmel. Jag lät boarden längst ner på det enfärgade pappret vara kvar, tycker den är fin och tillför lite mer liv.


Dags för sidan 3 och det var den här sidan som skulle dela uppslag med midsommarafton. Det fanns mönsterpapper kvar till 2 PL-kort 3*4.


Eftersom det var mycket blå toner i fotografierna hade jag till den här sidan sparat de PL-kort som inte innehöll så mycket rosa. Stämplade med en av mina nya favoritstämplar från Darkroom Door- By the sea.


Till skillnad från tidigare sidor valde jag här blå enamal dots istället för rosa.För att ni skall få se hur helheten blev så kommer de båda dubbelsidorna här.


Så nöjd när jag äntligen var klar. Först göra om sidan 1, sedan spegelvända dies, missad text, ihopblandade sidor. Men så nöjd med mig själv att jag lyckades rädda upp det och att mitt mönsterpapper räckte till 4 sidor.

Hoppas jag med dessa sidor kunnat inspirera, ge lite tips på flip-ups och hur man räddar upp sina misstag.

Ha en fortsatt skön sommar!
Scraphälsningar från Sverige!

Följ oss på Instagram: 
projectlifeinorge 
eller mig på marit_pysslar.4 kommentarer:

 1. Detta blev ju verkligen superbra! Tycker du räddat upp situationen hur bra som helst. 😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Tack! 💕. Det gäller ju att vara kreativ på alla sätt och vis. 😊

   Slett
 2. Virkelig flotte sider. Og de små fejlblev gost reddet 👍🏻

  SvarSlett