lørdag 1. oktober 2022

Månadens tema - Egna dekorationer till Project Life

Hej!

Ny månad och nytt tema. Första dagen i månaden presenterar vi ju som ni säkert tidigare sett olika tema inom Project Life. 

Elpriserna stiger, liksom priset på mat och räntorna höjs. Det känns som att vi inför den kommande vintern får hålla i våra pengar.
Därför tänkte vi idag ge tips på hur du kan spara pengar och skapa egna dekorationer för Project Life. Ofta har vi lite stämplar, dies och restpapper hemma som vi kan använda och skapa egna fina dekorationer.

Nedan delar några av våra DT med sig av sina tips.

* * * * *

DT-Gunilla

Jag fick tänka ekonomiskt när konsultjobben uteblev under pandemin, och har alltid varit road av att lösa situationen utifrån det man har. Mycket inspiration får jag från Ali Edwards som tipsar om att upprepa sina dekorationer. Det kan räcka med något så enkelt som stämplade lappar som dekoration tex "Love that" som jag upprepade på 5-6 ställen i ett uppslag (se nedan). 

Det går naturligtvis att stämpla på vanligt papper, men jag stämplar ofta på vellumpapper och använder vattenfast stämpelfärg som inte kletar ut sig tex märket Stazon.

   

I samma uppslag stämplade jag in lite bakgrundsstämpling också, som syns i högra bilden ovan. Detta upprepades på många PL-kort, som jag också skurit ut av enkelt mönsterpapper från Maja Design.

   

Glöm inte bort att använda ditt favoritpapper precis som det är, och jag har även här valt att använda ett vackert Maja Designpapper på ett titelkort och stämplat på vellum, med "Malins stämplar".

En finess med vellum är att om man råkar stämpla fel så är det bara att göra om det på nytt vellumpapper. En annan finess är att stämplingen syns bra även om man sätter det på mönsterpapper.


Jag började använda vellum när jag kom över en hel pack såna papper, och här nedan är ett exempel på ytterligare en favorit förutom vellum - cirklar! 

Du har säkert udda stickers eller chipboard i gömmorna som du kan kombinera dina dekorationer med, det har jag gjort med en textad överbliven chipboard från Ali Edwards.


Sen är det bara att upprepa vellumdekorationerna på flera kort och direkt på foton, där man kanske vill dölja något. 


* * * * *

DT-Marit

Visst är det kul att köpa nytt, men handen på hjärtat. Många av oss har nog mer pysselsaker än vad vi någonsin kommer göra åt med.
Jag skapar ofta egna dekorationer, främst för att få till en matchning på sidan. Men det finns ju faktisk en ekonomisk vinst i det. Och en hållbarhetsaspekt, att inte bara köpa nytt utan använda upp det man har.
Nedan har listat några olika typer av dekorationer jag har gjort.

Stora dekorationer med motiv-dies 
Ibland vill jag ha en stor deklaration som täcker större delen av ett kort. Att använda stora dies med motiv och kombinera dessa gör att man kan skapa fina dekorationer som matchar i färger till sin sida.

Blandade dies utstansade på akvarellpapper färgade med Distress Oxide skapade en stor dekoration.

Blandade dies och stämplar för att skapa dekorationer till mina PL-kort.

Blom- och blad-dies utstansade i cardstock skapade matchande dekorationer i olika storlekar.


Med dies och stämplar
När jag bläddrade i mina album så insåg jag att den här varianten var vanligt förekommande. En stansad cirkel med en stämpel och sedan en "banner". På så sätt kan man matcha både papper och tema på sin sida. 

Här har jag mixat lite andra former på diesen.

Här en större dekoration med flera papper. Samtliga papper återfinns på sidan jag gjort. Här rymdes även lite brads som dekoration.


Här är ett annat exempel på hur jag skapat flera matchande dekorationer till en hel sida. Massa olika stämplar och dies och gul cardstock.


Så här blev sidan.


Stämplat och färglagt motiv (die cut)
Ibland har jag gjort egna die cuts genom att stämpla eller skriva ut ett motiv och sedan färglägga det. I det här fallet sparris. Jag har sedan klippt ut motivet och satt som en stor dekoration.


Det var mina tips på egna dekorationer.
//DT-Marit

* * * * *

DT-Helena

Något som alltid finns i mina gömmor (och som aldrig verkar ta slut!) är spillpapper, överblivna småplock och dekorationer (ni vet, de där sista stickersen på ett ark eller diecuts som bara blivit liggande), och lables. Mängder av lables. De är enkla att göra själv, eller så kan man hitta massa gratisfiler på nätet som man kan ladda ner och printa ut. Har man dessutom lite stämplar och stansar i olika former, så kan man skapa mycket kul med det material man hittar i sina skåp och lådor! Jag tänkte visa några "hemmasnickrade" dekorativa element som jag ofta använder i mina album.

Spillpapper och stansar
Faktum är att jag äger väldigt få stansar. Men med ett par cirkelstansar och en hjärtstans kommer man långt! Färgskalan kan man anpassa helt genom att välja papper som matchar. Här har jag stansat ut cirklar och hjärtan från olika spillbitar av mönstrade papper, och dekorerat mina kort med dem:

Överblivna småplock och dekorationer
Jag har en liten låda där jag brukar peta ner alla slags små dekorationer och diecuts som jag plockat fram till ett projekt, men som sedan inte blivit använda. I mina gömmor finns även otaliga ark med enstaka enamel dots, stickers, wordstrips och annat smått och gott som bara blivit liggande. 
Ett bra sätt att få användning för såna små "leftovers" är att skapa kluster. Man kan lätt fylla ut en yta, eller ett helt kort, med en kombination av små dekorationer. Till exempel så här:

Stämplar och lables
Det bästa med stämplar är att man kan använda dem om och om igen! Jag stämplar ofta i mina album, antingen direkt på foton eller kort, eller så gör jag egna små diecuts genom att stämpla motiv på ett vitt papper och klippa ut dem. Lables i olika former och färger är en annan grej som jag ofta använder som dekorativa element. De går att stämpla på, kombinera med olika diecuts och bitar av spillpapper, eller så kan man slå två flugor i en smäll och använda dem både som dekoration och en plats för journaling!

Det var de tips jag hade att dela med mig av idag. Tack för titten! 
/Helena

* * * * *

DT-Line

Jeg synes tit jeg mangler fillerkort med den rigtige tekst eller motiv og derfor laver jeg ofte et fillerkort selv.

Jeg har (virkelig) meget 12x12 papir, som jeg kan bruge til at klippe kort af. Det er nemt, at lave et særlig kort, hvis man har papiret og stempler. Fx. er "Coronatest" kortet lavet af et blanket stykke papir, et 3 ord-stempler og to farver. 


Kortet med skoletasket er klippet af en rest af et stykke 12x12, hvor skoletasken og workstickers er sat på.

Jeg er også glad fror at designe mine egne kort med digitale elementer. "This really Sucks" kortet (ovenover) er så simpelt med en farvet baggrund og et digital stempel oven på. Men det giver så mange muligheder fordi alle elementerne kan ændres i farve og størrelse. De digitale elementer har betydet, at jeg slet ikke køber så mange kort mere, for jeg laver rigtig mange af dem selv.
 

Her er samme digitale stempel brugt med linjer og hvid baggrund. 

* * * * *

Det var allt för den här gången. Hoppas ni fått lite inspiration kring hur ni kan skapa egna dekorationer. Önskar er många trevliga stunder vid pysselbordet i höstmörkret.

Samtliga Månadens Tema hittar ni härDe finns också i högerkanten på bloggen om ni kollar från dator eller väljer "Visa nätversion".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar