fredag 1. oktober 2021

Månadens tema: Integrera minnen i ditt album

Hej!

Ny månad och nytt tema.  Första dagen i månaden presenterar vi ju som ni säkert tidigare sett olika tema inom Project Life som visar det vi gör och vad vi använder när vi skapar våra sidor. 

Idag tänkte vi visa upp lite olika sätt att integrera minnen i våra album. Några av våra DT bjuder på sina tips på minnen att dokumentera. Kanske har du fler tips. Kommentera gärna vår blogg eller på Facebook och Instagram.


DT-Gunilla

Scrapbooking handlar bland annat om att man klipper och klistrar in "scrap" (som jag tolkar skräp/minnen), och det brukar jag även göra i mitt PL-album. Här har jag några förslag på olika minnen som jag satt in:


Hälsning på lapp

Jag vet att många sparar på en rolig hälsning från en kompis/sitt barn... tex på notislappar. Jag sparade hälsningen jag fick på en blomsterbukett som kom med bud när jag fyllde 50 år. För det betydde något extra för mig. Tycker också att DT-Emmas idé (längre ner på websidan), att ta med en liten teckning från sitt barn, är ett fint minne. 


Programblad / Meny

Jag fick vara med om en kompis premiärkonsert, och vek ihop och lade in programbladet i en överbliven transparant papperspåse som jag satte hål i och sen satte in i albumet så här:


Närbild på programbladet när jag plockat ur det ur påsen och vikt upp det:
 

Ett annat exempel är att ta med en meny från ett bröllop eller som här nedan när jag blev bjuden på en 7-rättersmeny på en restaurang (Farang).
Här är ett exempel då jag INTE gömt bladet utan satt in det fullt synligt i en större plastficka på sidan:Reklampåse / papper

Om det är något som haft betydelse under en resa, tex att vi gick till Majas konditori varje dag på en resa för att hämta baguetter på morgonen, så vill jag ta med det. Här har jag klippt ut övre delen av brödpåsen och stoppat ned i en brun ficka som jag hittade i gömmorna: 

Kvitto / bekräftelse

Ett annat exempel är en papperslapp som jag kanske inte vill ha fullt synlig utan viker ihop den och stoppar ner i en ficka. Det kan vara ett kvitto vad jag handlat eller som i det här exemplet ett väldigt lyckat  tävlingsresultat från en stor orienteringstävling (O-ringen). Eftersom bara jag är intresserad av detta så viker jag ihop lappen och stoppar ner det i en liten pappersficka, här i en vacker blommig pappersficka tillsammans med lite journaling ("Just the facts").  


Inbjudan eller tackkort

När mitt gudbarn gifte sig så hade de satsat stort på inbjudningskort mm och jag valde att sätta in hela kortet i en egen lös ficka i mitt album, och sen dokumenterade jag foton från bröllopet på sidan bredvid. 

Minnen från flyg och hotell

DT-Marit (se längre ned) har många bra tips på reseminnen, och här har jag ett exempel på hur jag bifogat papperssaker från en tjänsteresa. Ett visitkort med ikryssande vilket rum jag hade, en flygbiljett och utklipp från ett reklamblad vilket hotell jag bodde på. 


Närbild på flygbiljett:


Det var mina tips på hur du kan dryga ut ditt album med inte bara foton utan andra saker. Jag har haft mest minnessaker i pappersmaterial i mitt album, men kolla DT-Marits inlägg nedan - hon visar både snäckor och stenar i sitt album!

***


DT-Marit

Jag älskar minnen från resor och upplevelser och vill gärna få med dem i mina album. Här kommer några exempel på vad jag tagit med för minnen.

Tygmärken
Under en skidresa till Österrike 2019 så köpte jag tygmärken som jag satte in i mitt PL-album. Jag valde lite olika bakgrund. På första sidan valde jag ett lite räfflat papper för att få fram manchestermönstret i de nypistade backarna.


På den andra sidan valde jag Becky Higgins grid card då det passade bättre in med övriga PL-kort.


Minnen med Fuse Tool
Jag brukar också ta med olika små detaljer från resor. Dessa lägger jag i fickan och försluter med Fuse Tool. 
Här rosa sand från Elafonisi på Kreta, Grekland.


Sand, koraller och små snäckor från Thailand förstärker också minnet. Här är fickan avdelad i 3 delar.


Slipat glas från havet i Kroatien.


Eller små stenar från Kroatien.


Nyckelkortsficka och brevpapper
Jag har också använt de fickor i hårt papper som hotellet delade ut nyckelkorten i som PL-kort. Jag fick då med hotellets logga och färgen stämde bra med fotona. Använde dessa på flera sidor och då fickorna var slut så fanns det brevpapper på rummet med samma logga.


Blandade minnen
Från en resa till Berlin så köpte jag pins och satt in i mitt album. Jag klippte också sönder påsen se låg i och använde delar av den för att få boden, texten och året.


Här har jag sparat emballage från hamburger-pappret. Även detta från Berlin. Endast fantasin sätter gränser. 

Här har jag klipp ut delar av biljetten till tornet vi besökte.


Så här gör jag för att förstärka minnena. Hoppas jag kunnat inspirera lite kring hur ni kan involvera minnen i era album. Kommentera gärna med vad ni använder för minnen.

***

DT-Emma

Inför denna månadens tema tänkte jag först att jag inte hade något att bidra med, eftersom jag inte tycker att jag sätter in memorabilia så ofta i mina album. Men, när jag bläddrade igenom dem insåg jag att jag faktiskt gör det ibland, även om jag nuförtiden oftare fotar av saker och har med foto än själva saken. Här är i alla fall några exempel från mina album:


Den lilla Zebran hade min svåger tecknat åt mig till en födelsedag. Jag skar ned kortet något så att det skulle få plats i en 3x4''-ficka. Annars brukar de grattiskort jag får hamna i en låda, men detta är ett mycket roligare sätt att bevara dem på.


Biljetter från ett biobesök. Jag insåg redan när jag satte in dem att de skulle komma att blekna med tiden, men jag kände ändå att jag ville ha med dem. Jag har ju fotat av sidan, så man kan gå tillbaka och se biljetterna om man skulle glömma vad som stod på dem.


Små flaggor som satt i hamburgaren på stället där vi åt mat under ett läger.

Detta är från mitt resealbum. I varje paket med ätpinnar fanns det en liten tandpetare med. Jag sparade några stycken just med intentionen att sätta in dem i albumet om resan.


Ännu ett exempel från det resealbumet. Jag ville ha med biljetten till en park vi besökte, och jag ville att bägge sidor skulle synas, så jag limmade fast biljetten i plastfickan och förslöt den sedan med min fuse. Nedan är en bild på andra sidan.Här satte jag fast en kvarglömd pH-indikatorremsa på journalingkortet där jag skriver om en pH-lab som jag handledde.

Här har jag stansat ur cirklar år det årets julklappspapper och satt som en bård.


Sist ut är en liten teckning jag en dag hittade på mitt skrivbord.

Så, man kan ha med många olika typer av memorabilia, det behöver inte vara det "klassiska" såsom biljetter eller program. 

~Emma

***

DT-Therese

Jag har tyvärr inga bilder att visa då jag varit sjuk och inte hunnit fota men jag ville ändå berätta hur jag tänker gällande att spara memorabilia i mina album. Jag älskar att spara saker i mina album. 

När jag är på resa så sparar jag det mesta från resan. Det kan vara allt från broschyrer till såna små flaggor man kan få i hamburgare, alla sorts biljetter, frimärken, vykort mm. Dessa använder jag sedan när jag scrappar resan. 

Jag har för många många år sedan på en kontorsmässa kommit över 3Ls klisterremsor med hål för att sätta i pärm. Dessa använder jag till broschyrer som är på flera sidor. Om ett informationsblad/broschyr bara är en fram- eller fram/baksida brukar jag sätta det i en vanlig A4-plastficka och sätta in i pärmen på det ställe där det hör hemma. 

Man kan torka blommor och använda som dekoration antingen på ett PL-kort eller laminera och sätta direkt i en 3x4-ficka. 

I mina resealbum sätter jag en plastficka för hockeykort eller en 12x12 med bara 3x4 fickor och där i sätter jag parkerings-, tåg-, tunnelbane- och spårvagnsbiljetter. De behöver inte sitta på ordinarie dagar tycker jag utan passar fint längst bak. Där kan jag samla papper som handlar om biluthyrning också. 

Jag köper också alltid en nyckelring från landet/staden jag varit i. Denna använder jag att göra en så kallad "dangle" av som jag sätter på utsidan av albumet. Jag har också använt delar av nyckelringar inuti albumet som charms i vissa fickor. 

I mina årsalbum sparar jag också saker ex kvitton, grattiskort jag fått, program om jag varit på teater, biobiljetter, brev/lappar från kollegor, kompisar och brorsbarn. 

//Therese 

***

Har du förslag på tema du vill vi skall visa/ta upp. Kommentar vårt inlägg eller sänd oss ett mail på projectlifeinorge@outlook.com1 kommentar:

  1. Så många fina grejer och det är just det jag tycker är scrapbooking. Att man tar tillvara på saker från resan, minnessaker mm. och inkluderar dom med fotona. Kanske inte alltid intressant för andra MEN dessa minnen är värd mycket för en själv.

    SvarSlett