søndag 6. januar 2019

Sista julsidorna för 2017 - hur jag tänker då jag skapar

Hej, DT-Gunilla här!
Då tänkte jag visa mina sista PL-sidor för julen 2017 men även ett par sidor ur December-albumet 2018. Jag har använt  fina juliga papper, stickers och pynt från Papirdesign (se länk) och blandat upp med gamla saker jag hittat hemma. Jag tänkte beskriva lite hur jag tänker när jag skapar.

PL-album 12X12
Jag kollar gärna vilka färger som finns på fotona och låter det komma tillbaks i PL-korten och pynten. Jag försöker även upprepa detaljer, som tex de små röda siffrorna och titlarna som syns i nedre vänstra delen:


Det kanske inte syns, men vänsterdelen är ett insticksblad där jag dokumenterade alla ät- och fika-träffar jag hade med vänner under december (se nedan). Jag sätter gärna in såna insticksblad när jag har för mycket eller för lite foton för en vecka. 


Här har jag vänt på insticksbladet och visar baksidan, och det är ett exempel på att jag hade för lite foton för en vecka (endast 3 st) och därför valde ett mindre album-blad :


Jag gillar det fina notisblads-hjärtat från "Ali Edwards" där jag skrivit in journaling på min skrivmaskin. Hjärtat passar så bra till hjärtan-pappren från Papirdesign. 


Denna vecka hade som sagt bara 3 dagar dvs 1-3 december. Dessutom har jag visat en påminnelse om att jag kommer dokumentera kl 19.00 varje dag:


Den röda stjärnan är från min mammas lågstadieklass på 70-talet, jag har bestämt mig för att återanvända gammalt material i år.

Här ser vi andra PL-sidan för vecka 49 dvs den 4-10 december 2017:


Även här har jag använt de otroligt gulliga julpappren från Papirdesign. Jag älskar verkligen domherrarna, det påminner mig om min fågelintresserade pappa som alltid fyller på fågelmat utanför deras hus:


Så det fick bli titelkortet för den veckan. Jag gjorde en enkel design för att framhäva pappret. Här använde jag "Malins stämplar" för "Vecka", och stämplar gärna på transpararent papper för att minska risken för felstämpling (använder då stämpeldynan "Stazon" som är vattenfast och extra bra på blanka ytor). 

Jag lät bling-hjärtat återkomma på min journaling:


Sen använde jag mörkrött papper (Papirdesign) på några ställen men kände att de behövde ljusas upp, och satte då på lite vitt pynt såsom en kvarglömd utklippt gran och glittrig stjärna från förra året:


Sen har jag använt stickers från Papirdesign för att sätta in lite mer vitt och få dit titlar på fotona. När det inte passat för svenska språket har jag klippt i dem lite:Ett tips är att upprepa med samma pynt flera ggr:

Här har jag valt stjärnor, eftersom det var en stjärna på ett av fotona. Så både röda och vita sjtärnor har jag hittat i mina gömmor. 

Sen har jag valt att upprepa stickerstitlar i vitt från Papirdesign.

Sen har jag upprepat röda detaljer och försökt satsa på mycket vitt som basfärg, pga att fotona på vintern ofta är så mörka. 

December-album 6X8
Över till mitt Decemberalbum, där jag dokumenterade 1 ord per dag från DT-Elisabeths lista av jul-ord. Jag har använt storleken 6X8 på albumet.

Tidigare i december visade jag de första sidorna i detta album och här kommer lite av fortsättningen från dag 9 till nr 13.

Dag 9 och 10, orden "julkaka" och "hjärta". Papirdesigns pepparkakspapper och träpapper, passade bra till denna sida. Jag har upprepat cirklar och papper. 


Visst är knappen från Papirdesign söt?

Här är sidan bredvid då jag använde pepparkaks-pappret igen för att få en upprepning, något jag som sagt strävar efter. Eftersom pappret är så fint ville jag sätta dokumentationen och pyntet centrerat på ett litet ställe.


Pepparkaksgumman i filt, är från min mammas Pandurolåda från 70-talet! Jag har tryckt ut perfect pearls som knappar. 


På sidan bakom har jag dokumenterat dag 11 som var ordet "Ängel". 
Jag funderade om det rosa verkligen skulle passa till Papirdesigns ljuvliga hjärtan-papper, men det gick väldigt bra ihop. 


För att plocka upp guldstjärnan i vänstra ängelns hår och guldfärgade håret så bestämde jag mig för att sätta en guldcirkel nedanför och sätta på stickers-siffrorna "11" i den och en transparant epoxy-knapp ovanpå. (Annars skulle siffrorna kanske falla av pga att det inte är något plastskydd ovanpå sidan).

På andra sidan bredvid, har jag själva fotot av vår enda jul-ängel. Där upprepade jag guldet igen, genom ett smalt guldpapper (storleken 3X8 som jag själv klippt till) (hittade pappret på rea på Tiger, jättebilliga glitterpapper) . 


Det är kul att bryta av med något oväntat som en vacker presentpåse med vita snöstjärnor på. Där har jag möjlighet att lägga i något sen. 


Om jag viker upp denna smala sida och tittar på baksidan, ser vi mitt uppslag som jag verkligen är nöjd med och som bryter av allt rött och beige/guld-färgat i hela albumet:
Blått papper och silverstjärnor - från Papirdesign:


Tyckte det blev perfekt att använda dessa papper i samband med ordet "Snö" (dag 12) och ordet "Ljus" (dag 13).


Silversiffran 12 hade jag kvar från 2 år tidigare och siffran 13 har jag hittat på en loppis-sida på PL i Sweden någon gång. 

Tack så mycket att ni ville titta in! /DT-Gunilla

4 kommentarer: