onsdag 17. juni 2020

Experimentera med Distress Oxide

Hej!
Då var det dags för mig DT Marit att inspirera igen och jag gillar ju att experimentera med färger och matcha med mina fotografier. Till detta passar Tim Holtz Distress Ink och Distress Oxide perfekt. Så i dagens inlägg tänkte jag visa hur jag gör matchande dekorationer och PL-kort likt denna.


På min första sida ville jag ha gröna och orange dekorationer och kombinera med mycket vitt och få det stilrent. Jag färgade därför in akvarellpapper i olika orange och gröna färger med Distress Oxide. Exakt beskrivning hur jag gör färger och mönster ser ni längre ner i detta inlägg.
Så här blev min sida i helhet.


Jag valde vita albumblad som bas till mina PL-kort och har sedan stansat ut dekorationer och ord ur mina färgade papper med olika varianter på dies.
Efter att jag stansat ut så har jag färgat in dekorationerna ytterligare lite på kanterna med vanlig Distress Ink. Den stora blomman fick lite rött, de mindre lite sotiga kanter med svart. Några av bladen fick lite mörkgrönt och svart och på ena bladet valde jag att även ha med mittdelen. 
Jag dekorerade sedan bara enkelt med enamal dots i passande gröna toner.


För sida 2 har jag valt att färga ett akvarellpapper som matchade färgerna i havet. För att få veckodagarna på fotografierna har jag använt appen LetterGlow och en digital fil från Ali Edwards.


Jag har stansat ut små passande ord och satt på lite olika ställen. Eftersom pappret har lite olika färg på olika ställen, blir också orden av varierande färg. Jag tyckte orden "Live – Love – Shine" passade så bra på den här sidan.


Jag skar till ett PL-kort i rätt storlek av mitt färgade papper och tejpade upp kortet med washitejp på ett vanligt kopieringspapper och matade in i min skrivmaskin och skrev min journaling.



Så här gör jag för att skapa färgade papper med Distress Oxide
Jag började med att välja ut färger som passade till mina fotografier. Det luriga med oxiderna är ju att de ändrar färg när de oxiderar, vissa mer än andra. Så detta gäller att ha testat dem innan så man vet vad som kommer hända med dem. Pappret jag använder är ett akvarellpapper och det är viktigt att använda ett papper som tål vatten.

Sedan tog jag mina oxider och strök ut dem på min "craft mat". Jag har köpt ett flergångs bakplåtspapper för ca 30:-, så man behöver inte köpa en speciell "craft mat" för detta.

Det viktiga när man stryker ut sina oxider över mattan är att man gör det i en zick-zack rörelse och med hårt tryck. Det finns massa bra klipp om detta på Youtube. Det är bara att söka på Distress Oxide Tim Holtz.


Sedan tar jag min mini-mist och sprayar vatten över. Jag hade flera partier med färger på min matta och en del av dem syns knappt först, men när vattendropparna kommer dit händer något direkt.


Jag doppar sedan mitt akvarellpapper lite slumpmässigt i färgerna. Låter det dra lite, torkar med fönen, doppar igen o.s.v. 
Och plötsligt har man fått ett fantastiskt bakgrundspapper. Jag tycker det blir så vackert och jag bara älskar hur färgerna ändras och hur de blandas med varandra.

Jag kom på att jag glömde ta ett foto på hur papperna blev, så ni får nöja er med resterna efter att jag stansat ut.



Det var allt för den här gången.
Jag vill också passa på att påminna om vår tävling "Washitejp i fokus" som pågår till 30 juni.


Scraphälsningar från Sverige!

Följ oss på Instagram: 
projectlifeinorge 
eller mig på marit_pysslar.

2 kommentarer:

  1. Åhh, dette var stemningsfulle og flotte sider :)
    Herlig med egen die-cut-pynt :)

    SvarSlett
  2. Tack Tone! Jag gillar ju att göra eget matchande pynt.

    SvarSlett