søndag 28. august 2022

Använda QR-koder i PL-album


 Hej, DT-Helena här! 

Visst är det så att man ibland önskar att ens fotoalbum kunde visa rörliga bilder, precis som de magiska tavlorna på Hogwarts i Harry Potter. Kanske har man lyckats filma något spektakulärt, eller fånga ett kärt ögonblick i vardagen, som man skulle vilja spara för framtida återblickar på samma sätt som de foton man satt in i sina album. 

Idag tänkte jag visa hur man med hjälp av QR-koder kan sammanlänka filmklipp med sina PL-album, så att vem som helst som bläddrar i albumen kan kika på filmerna med ett enkelt svep på mobilen.
 

Det första jag gör är att logga in på mitt Youtubekonto och ladda upp mitt filmklipp. Det går jättebra att använda Youtube även om man inte vill dela sina filmer med hela världen. Under avsnittet "Synlighet" väljer jag alltid "Olistad" (se nr 1 i bilden ovan). Det betyder att  endast de som får länken till filmen kan komma åt att titta på den. I det här fallet innebär det alla som bläddrar i mitt album, eftersom jag  delar länken där i form av en QR-kod.
När filmklippet är uppladdat kopierar jag den unika videolänken (se nr 2 i bilden ovan). Enklaste sättet är att markera länken och klicka CTRL+C. 

Nästa steg är att leta upp en QR-generator. Det finns många olika sidor på nätet som kan skapa QR-koder, jag brukar använda skapaqrkod.se.
Första pilen i bilden ovan: Klicka i URL, det innebär att man vill länka sin QR-kod till en webbsida. Andra pilen i bilden ovan: Klistra in videolänken, CTRL+V.
Tredje pilen i bilden ovan: Klicka på knappen "Skapa QR-kod"

Och vips hoppar det upp en QR-kod längst upp på sidan! Klicka på den så att bilden av QR-koden öppnas i ett eget fönster, högerklicka och spara ner den på din dator.
Sen är det bara att printa ut QR-koden och infoga den på lämplig plats i albumet.

Jag lägger oftast in koden direkt på ett foto när jag redigerar i Photoshop Elements, men det går precis lika bra att skriva ut koden separat, och sedan klippa och klistra in den där man vill ha den. 

För att titta på filmen behöver man ha en QR-läsare på mobilen, det finns flera gratisappar att ladda ner. I nyare mobiler kan man scanna QR-koder direkt med kameran.
Scanna QR-koden, följ länken och voila - så kan du titta på din film!
Testa gärna att scanna min QR-kod på fotot här ovanför, så får du se hur det kan se ut!

För den som är kreativ finns det mycket kul man kan infoga i sina album med hjälp av QR-koder. 
QR-koderna går ju att länka till vilken webbadress som helst! En favoritwebbsida, en nyhetsartikel, ett blogginlägg, ett favoritklipp på Youtube. Fantasin sätter gränsen, bara att testa och experimentera! 

Tack för titten, och lycka till med QR-kodandet! 

/Helena


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar