onsdag 18. oktober 2023

Projekt "Komma ikapp", del 3

Hej! DT-Helena här!
Mitt projekt att komma ikapp i mina PL-album går sakta men säkert framåt.
Idag tar vi en titt på hur det kan se ut när jag har fått hem en omgång med framkallade bilder och jag ska ta mig an nästa fas - att göra mina uppslag i albumet.
När man försöker jobba ikapp så är all tid man kan spara in på en bonus. Så jag försöker hålla mig till enkla och snabba lösningar.

Eftersom jag har alla uppslag planerade sedan innan går det väldigt fort att placera ut alla foton där de ska vara. Ofta har jag både skapat filler-cards, skrivit journaling och dekorerat redan i det digitala stadiet, så det är överlag en ganska snabb process att göra klart uppslagen i albumet när jag väl har fått mina framkallade kort. På de sidor jag visar idag har jag enbart använt ett par stämplar och några få dekorationer för att färdigställa sidorna.

Mina veckokort har jag valt att stämpla på vitt papper. Snabbt och enkelt. De flesta PL-kort (både filler cards och journaling cards) valde jag från mina digitala kollektioner redan när jag redigerade foton i Photoshop Elements, och efter att ha anpassat dem i färg och skrivit in min journaling skickade jag med även dem på framkallning. Det är en taktik som sparar väldigt mycket tid för mig, annars kan jag sitta hur länge som helst sen och leta i lådorna efter PL-kort som passar in med färgerna på mina foton. 

En annan sak som sparar tid är att redan i den digitala fasen lägga till olika slags dekorationer. Jag har en del olika digitala element som jag brukar använda, men till favoriterna hör de digitala stämplar som väldigt enkelt kan läggas till på en bild i Photoshop, och anpassas både till färg och storlek. Här har jag till exempel lagt till en digital stämpel i form av en TV-apparat. Det enda jag har gjort rent fysiskt på den här sidan är att stämpla veckokortet.

Jag lägger inte heller så mycket tid på att klippa och klistra. Fotocollage och liknande skapar jag med hjälp av olika templates direkt i datorn, innan jag skickar på framkallning. På den här sidan har jag lagt till en enda fysisk dekoration i form av en liten tab.

Ibland blir det luckor här och där, som jag inte lyckades hitta något lämpligt digitalt PL-kort till när jag redigerade i Photoshop, men eftersom dessa luckor är väldigt få går det relativt snabbt att leta fram ett fysiskt PL-kort som passar. Och hittar jag inget färdigt PL-kort så brukar jag alltid ha något mönsterpapper som jag kan skära ner till rätt storlek.

Nu när jag har kommit en liten bit på vägen i mitt projekt så känns det som att jag har börjat hitta en process som fungerar. Jag försöker fatta snabba beslut (tex vid planering av uppslag och val av foton), och att göra så mycket som möjligt klart redan i den digitala fasen. Visst saknar jag lite av det där fysiska pysslet, men när målet är att komma ikapp så är tiden en viktig faktor. 
Jag försöker hålla mig till enkla lösningar och inte lägga så mycket tid på att klippa och klistra eller dekorera. 2019 är på gång, och jag kommer att köra samma upplägg på 2020-2023. 
Däremot planerar jag för ett helt annat upplägg på 2024, som jag hoppas kunna dokumentera i realtid  parallellt med mitt "komma-ikapp-projekt". Men det berättar jag mer om en annan gång! 

/Helena



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar