søndag 24. april 2022

Ett färgrecept för enhetliga uppslag

 Hej, DT-Helena här! 

Idag ska det handla om färg/kulör. Jag vill visa hur jag brukar tänka för att snabbt och enkelt skapa sammanhängande och enhetliga uppslag med hjälp av kulörerna på mina PL-kort och dekorationer. 

Ibland kan det kännas som att alla foton spretar åt olika håll i både form och färg, och gör uppslaget rörigt och svårarbetat. Andra gånger är fotona väldigt lika varandra, vilket i stället kan kännas tråkigt och variationslöst.
Oavsett vad jag tampas med så brukar jag försöka hitta ett kulörtema att utgå ifrån. Här finns egentligen inget rätt eller fel, utan bara personliga preferenser. Ibland använder jag spretiga fotokombinationer (eller väldigt entoniga foton för den delen) som en perfekt anledning att gå bananas med olika kulörer i mina PL-kort och dekorationer.
Men det allra enklaste - och snabbaste - sättet att skapa ett behagligt visuellt uttryck tycker jag är att antingen använda en enda kulör i olika nyanser, eller en kombination av två olika kulörer. Det här är ett recept som jag tycker är väldigt lätt att få flyt på, och därför passar det mig perfekt när jag vill hålla lite tempo för att komma ikapp om jag ligger lite efter.

För det mesta försöker jag titta på mina foton och se om jag kan hitta en eller två kulörer som dominerar eller som förekommer på flera ställen i mina bilder. Genom att förstärka dessa kulörer i mina PL-kort och dekorationer blir det enklare för ögat att hitta en röd tråd över uppslaget, och då upplevs det nästan automatiskt som mindre rörigt och mer enhetligt.
Men det fina i kråksången är att man även kan välja färger som inte alls finns med i ens foton, och ändå - genom repetition - uppnå samma enhetliga känsla.

Jag ska visa några exempel: 




Bland fotona på uppslaget här ovanför var det enkelt att plocka ut rosa som den mest dominerande kulören. Sedan valde jag att kombinera den med en mintgrön/aquagrön kulör, som egentligen inte alls finns med i fotona. Men kulören funkar ändå på uppslaget, mycket på grund av att den återkommer på så många ställen och därmed skapar ett slags förutsägbart mönster ihop med det rosa. 
Eftersom kulören ligger lite mitt emellan blått och grönt så tycker jag också att den knyter ihop blåhimmels-fotona med grönväxt-fotot på ett indirekt sätt.





På uppslaget här ovanför har jag helt enkelt valt att återanvända de två mest dominanta kulörerna i mina foton, nämligen blått och grönt.




Här ovanför har jag plockat upp den orange kulören från det ena fotot. Sen har jag kombinerat den med en turkosblå kulör som egentligen inte matchar alls med himmelsfärgen på fotona, men som fungerar ändå tack vare att den upprepas över hela uppslaget. 
Här ser ni också ett annat knep som jag brukar använda mig av när jag gör PL-kort med hjälp av mönsterpapper. Det mönsterpapper som jag använder som fillercard på ena sidan väljer jag ofta att upprepa som en "header", en remsa i toppen på ett journalingcard på motsatt sida. Ett väldigt enkelt sätt att skapa repetition och ett sammanhållet intryck.





Här ovanför ser ni ett mer monokromt uppslag, där jag valt att jobba enbart med rosa kulör.
Det här är annars en typ av uppslag där jag lätt hade kunnat göra tvärtom. Eftersom de flesta foton på uppslaget är ganska färglösa, och dessutom har liknande motiv, hade det funkat lika bra att blanda kulörer på PL-korten. Då hade i stället de grå fotona fått den sammanhållande rollen på uppslaget.





I det sista exemplet här ovanför har jag använt mig av den gula kulören från ett par av bilderna. Jag har sedan kombinerat den med en turkosgrön färg, som inte heller i detta exempel finns med i något av mina foton. Men det blir ändå enhetligt tack vare repetitionen ihop med det gula, och de små stänken av blått i dekorationerna, som återknyter till de blå nyanserna i mina foton. 

Man skulle egentligen kunna sammanfatta mitt färgrecept med två ord - enkelhet och repetition. 
Hur resonerar du när du väljer färgerna på dina PL-kort och dekorationer? Låter du slumpen avgöra, eller har du också ett favoritrecept som du följer?

Tack för titten!

/DT-Helena

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar