søndag 11. april 2021

Att tänka utanför boxen

 Jag , DT-Emma, har en tendens att "följa boxen" när jag PL:ar. Med det menar jag att bara stoppa in kort och foton i fickorna, oftast i samma format som fickan dessutom, alltså att jag följer det mönster som tillverkaren har bestämt. Det är visserligen en del av tanken med PL, att det ska gå fort och lätt, men ibland kan det vara roligt (eller nödvändigt av olika skäl) att tänka utanför dessa små förutbestämda boxar. Så, idag tänkte jag visa en del saker som jag gjort som går utanför ramarna.

En av de vanligaste och enklaste  "brotten" mot dessa ramar, är att dela upp ett foto mellan två eller fler fickor. Skär man itu fotot på rätt ställe, kan det ge ögat ett avbrott från det enhetliga som är väldigt effektfullt.


Ovan är en sida från min dotters Första Året-album i formatet 6x8''. Jag hade bara ett stående 4x6''-foto som jag ville få med, men det finns ju inga sådana plastfickor för det formatet (i alla fall inte när jag gjorde denna sida), så jag fick lösa det på annat sätt. Här skar jag itu både foto och kort och limmade bitarna på kraft-cardstock. Washitejpen hjälper till att visuellt binda ihop de två undre korten med varandra, så att alla fyra delar uppfattas som en helhet.

Min dotters album får illustrera även ett annat sätt att tänka utanför boxen, nämligen att använda PL-kort  med ett helt annat tema än det de är tänkta för av tillverkaren. När jag skulle göra detta album, fanns det inga serier med baby-tema som jag tyckte var fina, så jag valde att använda Becky Higgins Dreamy Edition, som egentligen har ett mer kärleks-tema, i kombination med stickers, washi, utskurna ord och annat för att de skulle passa i ett baby-album. Nedan har jag jag valt ut tre filler-kort från albumet för att visa hur man kan anpassa kort till det temat man vill.


Nedan är också ifrån ett baby-album, fast från min näst äldste son, där jag också löst problemet med att vilja använda stående 4x6'' i ett 6x8''-album, fast denna gång är det bara ett kort.


Nästa typ av avvikelse från de standardiserade formaten är när jag placerat foton och/eller kort på en helsida, alltså 12x12''. Ofta är det för att det sitter en layout på andra sidan, men det är ju inte säkert att jag har en layout för bägge sidorna. Det kan jag lösa på olika sätt, och här tänkte jag visa två av dem. Först där jag har placerat ut foton, kort, dekorationer och bokstäver på ett mönsterpapper som matchar korten. Sidan här nedanför har både titelkort och berättar om ett träningsläger.


Jag tycker om att inte vara bunden av fickorna, utan att man kan sätta elementen där man tycker att de passar bäst. Det blir som ett mellanting mellan layout och Project Life.


På det här uppslaget har den hela 12x12''-sidan till vänster i princip blivit ett stort fillerkort. Jag vill inte kalla det layout, eftersom det inte berättar en historia av något slag.

På den högra sidan har jag också tänkt lite utanför boxen när det kommer till placering av journaling. Längst ned till vänster sitter ett foto, och jag har skurit ut insidan av poolen och satt papper bakom som jag skrivit på. Jag har även dekorerat direkt på fotot. Nedan en närbild:


Fler sätt att göra sin journaling utanför boxen kommer här. Jag hade mycket att säga och en 4x6'' räckte inte till utan jag behövde två. För att hålla samman de båda korten och göra det lättare att läsa trots att de sitter i två olika fickor, skar jag till en ram, så att det i praktiken ser ut som ett 6x8''-kort. Två stickers med liknande motiv hjälper också till att hålla samman korten visuellt.


Här är ett till exempel på det ovan, fast här finns det två foton som jag ville få med också på samma dag i mitt December Daily. Det övre är två 3x4''-fickor, det undre är en 4x6''-ficka, och så här löste jag det för att det trots att det är tre olika fickor, skulle bli en enhet. Även här finns det en ram runt texten, och så har jag använt två likadana pilar för att visa att fotona hör till.


Det sista jag vill visa denna gång är hur jag kan göra med ett fotocollage som jag skriver ut, fast jag inte har tillräckligt med foton att "fylla alla rutor" med. Så här menar jag:


Här har jag använt min skrivares programvara och skrivit ut tre foton på ett 4x6''. På den sista "rutan" som inte fick något foto, har jag gjort som ett litet fillerkort istället. Texten på det fillerkortet innehåller också något som går utanför boxen, jag hade nämligen inga A:n kvar i alfabetet och löste det genom att klippa ned två B:n och vända dem upp och ned. 

Det var allt för mig denna vårliga söndag. Hoppas att ni blivit inspirerade. Visa oss gärna hur ni tänkt utanför boxen i ert PL, vi uppskattar alltid att få höra från er läsare!

~Emma

1 kommentar: