mandag 1. februar 2021

Färgval till en sida

Hej!

Ny månad och därmed nytt tema. Som ni säkert redan sett så presenterar vi första dagen i månaden olika tema inom Project Life som visar det vi gör och vad vi använder när vi skapar våra sidor. Det kan vara redigering, inspiration osv. 

Idag tänkte några av våra DT dela med sig kring sina tankar kring hur man väljer färger till sin sida.


DT-Gunilla
Så kul tema, färger är så intressant hur det kan forma om en sida. Bara för att visa hur olika det kan bli har jag tagit en sida med 3 olika färg-val.

Jag lärde mig på en scrapkurs i färglära att man gärna kan ha en huvudfärg, sen lite mindre av en färg nr 2 och sen allra minsta av en accentfärg och eventuellt ytterligare en accentfärg. Jag försöker även använda detta i PL och numera utgår jag från fotona för att välja färg.

Färgstarkt och skarpt - Blått
När jag planerade färg på dessa ganska grå/svarta foton så plockade jag upp det blå i himlen på fotot nere till vänster. Det blev väldigt mycket blått, och upplevs som färg nr 1 och sen kommer vitt som färg 2 och därefter accentfärgen rosa och gult.

Nackdelen med detta uppslag är att färgen tar över och fotona försvinner på något sätt.


Diskret - Vitt och guld
Eftersom jag tyckte sidan ovan blev för skarp i färg, så provade jag en mer diskret variant och då blev det ett kit jag köpt på loppis i vitt och guld. Det här är nog lite mer min stil. 

Här är min 1:a färg helt klart vitt och 2:a färgen guld, och sen har jag valt blått som accentfärg.
När jag testar ut dekorationer så låter jag dem sitta kvar på den genomskinliga plasten innan jag limmar fast dem.



Färgglatt och ljust - Rosa
Om jag skulle göra något helt annat och plocka upp den rosa kuddens färg på fotot nere till höger istället. Ja, då blir uppslaget så här och den här gången såg jag till att ha med mer vitt på sidan för att fotona skulle framträda mer. 

För att få mer jämnvikt av det vita ser jag nu att jag borde byta plats på journaling-kortet och närbilden på rosen. Ofta behöver jag gå ifrån ett uppslag och sen komma tillbaks och flytta runt lite tills det känns bra för ögat. Jag tycker även att det blå hjärtat vid "Feet-fotot" är lite för klarblått (smaksak) och vill hellre ha ett mörkblått hjärta där.


Så efter att flyttat runt korten, så har jag nu fått en bättre balans på färgerna (se nedan), så inte en massa vitt hamnar i vänstra övre hörnet. (Kanske kan liknas vid Emmas spegelbilder som hon pratar om).

Jag tog också bort 2 hjärtan som hade fel blå färg (jag stördes av det) och satte på ett mörkblått hjärta vid Feet. 

Jag lade till en rosa inramad etikett på ett journalingkort för att få en extra rosa färgklick.


Det är intressant med färg, kul att se hur andra resonerar och jag skulle gärna vilja höra och se dina ideer nere i diskussionsfältet och inne på vår Facebook-sida Project Life i Norge, där du kan dela något uppslag och berätta för oss andra.

DT-Gunilla

 ************

DT-Emma

Månadens tema passar mig, DT-Emma, som handen i handsken. Det är nämligen i princip alltid färgerna som står i centrum när jag scrappar, och jag använder dem för att få en harmonisk, väl sammanhållen sida.

Om man använder sig av köpta PL-kort finns det i huvudsak två sätt att scrappa på, och det ena är att välja kort först och sedan välja foton och dekorationer efter det, eller att välja kort och dekorationer utifrån fotona. Hos majoriteten av mina sidor så gör jag det sistnämnda, men det händer, speciellt när jag gör tema såsom December Daily, Första Året eller resealbum, att jag kör samma serie kort och så får fotona i den mån det går anpassas efter vilka kort som finns.

Jag tar i allmänhet inte massa foton varje månad som jag vill få med i mitt album, utan jag brukar bara ha en handfull sådana. Därför brukar min skapandeprocess börja med att jag skriver ut de foton jag vill ha med i de storlekar och/eller format jag tänkt (detta kan jag ändra om det behövs) och sedan sprider jag ut fotona på min skrivbord för att få en överblick över färgerna jag har att jobba med.

Det jag tittar efter hos fotona är vilka färger som finns, och om det finns en eller två dominerande sådana. Jag brukar välja ut max tre olika färger som jag vill få med, antingen i korten eller i dekorationerna. Neutrala färger, alltså svart, vitt, grått och brunt, kan man använda sig av hur mycket man vill utan att det stör, oavsett om fotona innehåller dessa eller ej. 

När jag har fotona framför mig brukar jag ofta få ett hum om vilka kort-kit eller -serier som jag har som skulle kunna passa, och så tar jag fram de lådor där jag förvarar dessa kit och börjar prova ut olika kort tillsammans med fotona.

När jag har valt kit så är det dags att ordna foton och kort så tilltalande som möjligt. Jag använder mig av flera olika designprinciper, såsom att dominerande färger behöver återkomma på flera ställen, att man ”speglar” en viss färg eller form från ett kort på motsatta sidan och så vidare.  Även om jag aldrig gått någon kurs om design, så har jag lärt mig mycket av detta genom erfarenhet. Nedan visar jag upp några av mina uppslag och hur jag tänkte när jag satte ihop dem.

Den dominerande färgen på fotona var helt klart rött i detta fall, rött finns på min dotters hätta (eller, coif som det heter), på jordgubbarna och på det lilla fotot med bilarna. Därför valde jag ett kit med bara rött tillsammans med neutrala färger. Även grönt finns det en del av, främst på grund av det stora fotot till höger, och jag valde att ha med washi i gröna nyanser för att ta upp den färgen. Som ni ser är det också en del blått på sidan, i tröjan och på två av de små fotona, men det är en färg som inte förekommer alls i korten eller dekorationerna. Man måste nämligen inte få med varenda färg som finns på fotona för att få en färgmässigt harmonisk sida, det räcker att välja ut en eller två. På samma sätt gäller att alla färger på korten behöver inte återkomma i fotona.


Det här uppslaget, både i foton och kort, går mest i blått. Men, det finns en annan dominerande färg i ett av fotona, och det är min dotters knallrosa baddräkt. Rött, och färger med rött i såsom rosa och orange, är väldigt dominanta och det behövs bara en liten klick av dem för att de ska dra till sig ögat. Till det här uppslaget hade jag flera kortkit som jag tyckte skulle passa utmärkt, men det blev detta just eftersom det till skillnad från de andra hade rosa i sin färgskala som kunde spegla dotterns baddräkt. Även fotot på telefonen har rött i sig, jag valde den produktbilden just därför.

Rosa återkommer på flera av korten. Även om det bara är små ”duttar” av färgen, så bidrar det ändå till att ge en harmonisk helhet.

Sonen har en tröja i en grön-blå nyans, som är nästan precis samma som en av kortkitets grönblåa färger, så därför valde jag att ha med detta foto på sonen.

Om ni tittar på raden med 3x4’’-kort, så ser ni på vänstersidan ett foto rakt uppifrån på grå asfalt med en grön kvadrat i mitten. Detta gråa speglade jag sedan i ett av 3x4’’-korten på motsatt sida. Denna typ av spegling använder jag både när det kommer till färger som här, när det kommer till form, material och så vidare, eller när det handlar om ljust eller mörkt. Det vill säga, om ett foto till exempel är mycket mörkt, så kan jag spegla detta på motsatta sida med ett kort som är mörkt. Det behöver inte vara samma färg, huvudsaken är att det speglar "ljuset".


Det här är bara en sida (högersidan är en layout, som visserligen även den matchar vänstersidan, men jag valde att inte ta med den idag). Till dessa foton valde jag ett kortkit med mycket brunt och blått som passade bra till sanden och barnens jackor. Det stora fotot har också rött i sig, och som jag skrivit tidigare så är det en såpass dominant färg att jag valde ett titel-kort och ett journalingkort med den färgen i sig. Den som är uppmärksam ser att jag även placerat de röda elementen så att de bildar en triangel, en annan vanlig designprincip. Även om detta kit hade gröna kort, tog jag inte med den färgen. Det räckte med blått, rött och brunt.


Det här kortkitet är mest valt utifrån att färgerna var mjuka, precis som färgerna på de stora fotona är mjuka. Jag har tog upp tre färger, blått, grönt och rosa, samt två neutraler, brunt och grått, ifrån fotona. Kortet längst ned till höger fylls upp av en trappa i grå-brunt, och det speglade jag på den motsatta sidan genom att sätta på en grå bård på titelkortet till höger, samt använda gråa bokstäver till den titeln.


Men, hur löser man det då om man har massor med foton som är "röriga" antingen i färg eller i form eller i bägge delarna? Man kan såklart lösa det på flera sätt, men här visar jag två. Det man kan göra är att välja ett kortkit som övervägande har en neutral färgskala, såsom jag har gjort ovan. Det kitet har kort i grå och bruna nyanser, och så har jag själv lagt till detaljer i matt guld.

Eller, så kan man göra som nedan, där jag valt att lägga fokus på själva korten, här genom att använda mig av rött som återkommer på flera ställen (det är flera uppslag, men jag visar bara första), för att leda ögat runt och för att knyta i hop designen.
 

Ytterligare ett sätt är såklart att konvertera ett eller alla fotona till svartvitt. Men jag ska erkänna att jag personligen försöker låta bli det, eftersom färg för mig är en viktig del av dokumentationen. Ett enstaka foto eller uppslag med svartvita foton har jag använt mig av några få gånger, men jag föredrar nog att ha en lite rörigare sida än att förlora en bit av mina minnen.

Så, nu har jag tagit upp tillräckligt av er tid och det är dags att jag låter fler av mina DT-kollegor komma till tals.

~Emma
 ************


DT-Therese

När jag började med PL hade jag ingen tanke alls på färgval utan använde de kort jag hade vilket resulterade i väldigt spretiga. :) 

Nu får tiden har jag tre sätt att tänka: 
1. Jag tar en, två eller tre färger från fotona och försöker få en balans och harmoni. 
2. Om jag gör ett minialbum eller PL-album om en specifik händelse exempelvis en födelsedag så försöker jag ha ett färgtema och sedan finna mig i att en del foton kanske skär sig men då kan jag använda mig av min metod nr
3. Framkalla fotona i svart/vitt så skär de sig inte mot papprena. Denna metod kan jag använda mig av i t ex December Daily där man ofta har väldigt fina och färggranna papper och det då passar fint med svart/vita eller sepiafärgade foton. 

Ja det var mina tre metoder. Jag har ett så kallat färghjul där man kan se vad som är komplementfärger. 

Röd, gul och blå är grundfärger. Orange, röd och grön är komplementfärger till dem. Man kan söka på färghjul eller color wheel som man är intresserad. 

DT-Therese


 ************

DT-Marit
Alla känner vi olika, vissa tilltalas av att ha ett och samma kit, någon annan av att färgerna skall stämma och de får styra valen av PL-kort. Jag tillhör de senare. För mig är färgerna superviktiga när jag vill ha en enhetlig sida.

När jag sätter ihop en sida ur ett färg-perspektiv gör jag följande val. Färdiga PL-kort, göra egna av mönsterpapper eller egna PL-kort där jag själv färgar med t ex distresser.

Färdiga PL-kort från kit
Använder jag färdiga PL-kort så väljer jag ett kit utifrån färg. Jag plockar sedan ut de kort som stämmer bäst i färg. 
Jag upplever ibland att det är svårt att hitta färdiga PL-kort som stämmer både i färg och tema. Det är därför jag sällan använder dem, men det händer.
Här har jag text valt ut de turkos-gröna för att matcha den färgerna på grönskan och det turkos vattnet. Även texten på korten passade min sida.

Egna PL-kort från mönsterpapper
Här finns stora möjligheter att skapa egna PL-kort som matchar fotografierna i färg. Jag använder gärna både dem med mycket och lite mönster. Jag kombinerar gärna olika papper från samma serie. De med mindre mönster på används till att skriva text på och de med mer mönster används som filler card eller att göra dekorationer av. Maja Designs papper är en favorit. De mönstrade papperna kan då kombineras och färg-matchas med deras papper från Monochromes.

Egna PL-kort som jag själv färgar
Om jag har mycket färger och/eller detaljer i mina foton så vill jag hålla ner antalet färger på mina PL-kort. Då väljer jag gärna vita albumblad som bas och dekorerar lite enkelt. På så sätt tar inte PL-korten fokus från mina bilder.


Känner jag för att få lite färg så färgar jag bara in kanterna lite med distresser. Ibland färgar jag lite mer och väljer ibland Becky Higgins grid card som bas istället för vita albumblad. 


Att färga in korten med stencil och distresser är också ett alternativ och då väljer jag samma färger som jag har i fotografierna. I detta fall grönt och blått.


Ibland är jag lite mer osäker på vilken färg och väljer kanske då en jag vill förstärka. I det här fallet valde jag lite av alla de färger som fanns i fotona. Jag har då färgat ett akvarellpapper med distresser, oxider och vatten. Och sedan stämplat på.


Om jag känner att sidan blir för tråkiga så väljer jag att plocka upp en accentfärg som finns i bilderna. Som här t ex där jag fångat det rosa med dekorationer.


Så går mina tankar när jag väljer färger. Fotografierna får styra och sedan gör jag valen efter det.

/DT Marit

 ************

Tack för idag!
På onsdag ses vi igen. Då är det DT Gunillas tur att inspirera här i bloggen.
Stay safe!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar