Hej!
Ny månad och därmed nytt tema. Som ni säkert redan sett så presenterar vi första dagen i månaden olika tema inom Project Life som visar det vi gör och vad vi använder när vi skapar våra sidor. Det kan vara redigering, inspiration osv.
Idag tänkte några av våra DT dela med sig kring sina tankar kring hur man väljer färger till sin sida.
Månadens tema passar mig, DT-Emma, som handen i handsken. Det är nämligen i princip alltid färgerna som står i centrum när jag scrappar, och jag använder dem för att få en harmonisk, väl sammanhållen sida.
Om man använder sig av köpta PL-kort finns det i huvudsak två sätt att scrappa på, och det ena är att välja kort först och sedan välja foton och dekorationer efter det, eller att välja kort och dekorationer utifrån fotona. Hos majoriteten av mina sidor så gör jag det sistnämnda, men det händer, speciellt när jag gör tema såsom December Daily, Första Året eller resealbum, att jag kör samma serie kort och så får fotona i den mån det går anpassas efter vilka kort som finns.
Jag tar i allmänhet inte massa foton varje månad som jag vill få med i mitt album, utan jag brukar bara ha en handfull sådana. Därför brukar min skapandeprocess börja med att jag skriver ut de foton jag vill ha med i de storlekar och/eller format jag tänkt (detta kan jag ändra om det behövs) och sedan sprider jag ut fotona på min skrivbord för att få en överblick över färgerna jag har att jobba med.
Det jag tittar efter hos fotona är vilka färger som finns, och om det finns en eller två dominerande sådana. Jag brukar välja ut max tre olika färger som jag vill få med, antingen i korten eller i dekorationerna. Neutrala färger, alltså svart, vitt, grått och brunt, kan man använda sig av hur mycket man vill utan att det stör, oavsett om fotona innehåller dessa eller ej.
När jag har fotona framför mig brukar jag ofta få ett hum om vilka kort-kit eller -serier som jag har som skulle kunna passa, och så tar jag fram de lådor där jag förvarar dessa kit och börjar prova ut olika kort tillsammans med fotona.
När jag har valt kit så är det dags att ordna foton och kort så tilltalande som möjligt. Jag använder mig av flera olika designprinciper, såsom att dominerande färger behöver återkomma på flera ställen, att man ”speglar” en viss färg eller form från ett kort på motsatta sidan och så vidare. Även om jag aldrig gått någon kurs om design, så har jag lärt mig mycket av detta genom erfarenhet. Nedan visar jag upp några av mina uppslag och hur jag tänkte när jag satte ihop dem.
Den dominerande färgen på
fotona var helt klart rött i detta fall, rött finns på min dotters hätta
(eller, coif som det heter), på jordgubbarna och på det lilla fotot med
bilarna. Därför valde jag ett kit med bara rött tillsammans med neutrala
färger. Även grönt finns det en del av, främst på grund av det stora fotot till
höger, och jag valde att ha med washi i gröna nyanser för att ta upp den färgen. Som ni ser är det också en del blått på sidan, i tröjan och på två av de små fotona, men det är en färg som inte förekommer alls i korten eller dekorationerna. Man måste nämligen inte få med varenda färg som finns på fotona för att få en färgmässigt harmonisk sida, det räcker att välja ut en eller två. På samma sätt gäller att alla färger på korten behöver inte återkomma i fotona.
Det här uppslaget, både i foton och kort, går mest i blått. Men, det finns en annan dominerande färg i ett av fotona, och det är min dotters knallrosa baddräkt. Rött, och färger med rött i såsom rosa och orange, är väldigt dominanta och det behövs bara en liten klick av dem för att de ska dra till sig ögat. Till det här uppslaget hade jag flera kortkit som jag tyckte skulle passa utmärkt, men det blev detta just eftersom det till skillnad från de andra hade rosa i sin färgskala som kunde spegla dotterns baddräkt. Även fotot på telefonen har rött i sig, jag valde den produktbilden just därför.
Rosa återkommer på flera av korten. Även om det bara är små ”duttar” av färgen, så bidrar det ändå till att ge en harmonisk helhet.
Sonen har en tröja i en grön-blå nyans, som är nästan precis samma som en av kortkitets grönblåa färger, så därför valde jag att ha med detta foto på sonen.
Om ni tittar på raden med
3x4’’-kort, så ser ni på vänstersidan ett foto rakt uppifrån på grå asfalt med
en grön kvadrat i mitten. Detta gråa speglade jag sedan i ett av 3x4’’-korten
på motsatt sida. Denna typ av spegling använder jag både när det kommer till färger som här, när det kommer till form, material och så vidare, eller när det handlar om ljust eller mörkt. Det vill säga, om ett foto till exempel är mycket mörkt, så kan jag spegla detta på motsatta sida med ett kort som är mörkt. Det behöver inte vara samma färg, huvudsaken är att det speglar "ljuset".
Det här är bara en sida (högersidan är en layout, som visserligen även den matchar vänstersidan, men jag valde att inte ta med den idag). Till dessa foton valde jag ett kortkit med mycket brunt och blått som passade bra till sanden och barnens jackor. Det stora fotot har också rött i sig, och som jag skrivit tidigare så är det en såpass dominant färg att jag valde ett titel-kort och ett journalingkort med den färgen i sig. Den som är uppmärksam ser att jag även placerat de röda elementen så att de bildar en triangel, en annan vanlig designprincip. Även om detta kit hade gröna kort, tog jag inte med den färgen. Det räckte med blått, rött och brunt.
Det här kortkitet är mest valt utifrån att färgerna var mjuka, precis som färgerna på de stora fotona är mjuka. Jag har tog upp tre färger, blått, grönt och rosa, samt två neutraler, brunt och grått, ifrån fotona. Kortet längst ned till höger fylls upp av en trappa i grå-brunt, och det speglade jag på den motsatta sidan genom att sätta på en grå bård på titelkortet till höger, samt använda gråa bokstäver till den titeln.
~Emma
Alla känner vi olika, vissa tilltalas av att ha ett och samma kit, någon annan av att färgerna skall stämma och de får styra valen av PL-kort. Jag tillhör de senare. För mig är färgerna superviktiga när jag vill ha en enhetlig sida.
När jag sätter ihop en sida ur ett färg-perspektiv gör jag följande val. Färdiga PL-kort, göra egna av mönsterpapper eller egna PL-kort där jag själv färgar med t ex distresser.
Färdiga PL-kort från kit
Använder jag färdiga PL-kort så väljer jag ett kit utifrån färg.
Jag plockar sedan ut de kort som stämmer bäst i färg.
Jag upplever ibland att det är svårt att hitta färdiga PL-kort som stämmer både i färg och tema. Det är därför jag sällan använder dem, men det händer.
Här har jag text valt ut de turkos-gröna för att matcha den färgerna på grönskan och det turkos vattnet. Även texten på korten passade min sida.
Egna PL-kort från mönsterpapper
Här finns stora möjligheter att skapa egna PL-kort som matchar fotografierna i färg. Jag använder gärna både dem med mycket och lite mönster. Jag kombinerar gärna olika papper från samma serie. De med mindre mönster på används till att skriva text på och de med mer mönster används som filler card eller att göra dekorationer av. Maja Designs papper är en favorit. De mönstrade papperna kan då kombineras och färg-matchas med deras papper från Monochromes.
Egna PL-kort som jag själv färgar
Om jag har mycket färger och/eller detaljer i mina foton så vill jag hålla ner antalet färger på mina PL-kort. Då väljer jag gärna vita albumblad som bas och dekorerar lite enkelt. På så sätt tar inte PL-korten fokus från mina bilder.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar