tirsdag 1. juni 2021

Olika format på album

Hej!

Ny månad och därmed nytt tema. Som ni säkert redan sett så presenterar vi första dagen i månaden olika tema inom Project Life som visar det vi gör och vad vi använder när vi skapar våra sidor. Det kan vara redigering, olika typer och fickor och format osv. 

Idag tänkte några av våra DT dela med sig av sina favorit-format på album och ge lite tips kring dessa.

DT-Gunilla

Mitt favoritformat är 6x8 i första hand och 2x2 i andra hand. Formatet 6x8 använder jag när jag dokumenterar Week in the life, Resor och December Daily.

Formatet 2x2 blir det gärna när jag dokumenterar ett tema tex 30 dagar höst, och vissa semesterresor.

Tycker du att det är dyrt med album, prova att göra egna, jättekul! Jag gör ibland helt egna, enkla album som variation (se längre ned).


Jag har testat flera märken på 6x8 och har märkt att dyrast är bäst.
Det svarta albumet är från Ali Edwards och det mellersta är från Simple Stories.

Kolla på bilden nedan så förstår ni vad jag menar. Du får plats med MYCKET mer i Ali Edwards album, samt att det ingår en massa plastfickor. Så det är klart mest prisvärt.

Nackdel: Man kan bara beställa det från USA, och frakten är dyr (20 dollar plus ibland postnord-avgift på 80 kr och sen tull på ca 30 kr beroende på).


Men tips är att beställa mycket på en gång och kanske gå ihop några stycken.

Nedan är ett exempel hur det ser ut i 2x2 albumet, jag kör ofta blandat med fickor och ickefickor för att få en kul design. Vill du tänka ekonomiskt kan du göra egna album och det är jättekul att göra. Man kan blanda med och utan plastfickor. Nedan ser du att det räcker med 2 lösa ringar.
*****

DT-Marit

Mitt favoritformat är utan tvekan 12*12. Jag vågar ju knappt skriva  det, men jag har aldrig testat något annat. När man som jag älskar att ha med både mycket foton och mycket text så väljer jag så stort format som möjligt.

Jag har däremot testat olika märken och material. Fotot visar några av mina album, varav de flesta är Becky Higgins. Jag har testat både läderomslag och mer pappersomslag eller vad man skall kalla dem. Ofta är det tillgång och även pris som får styra. Läderalbumen är ju lite dyrare.
Jag har även testat album från American Crafts. 


Album från American Crafts är lite enklare och ännu billigare än Becky Higgins billiga. Kanske inte de roligaste albumen, men dessa kan man dekorera själv då framsidan består av kartongliknande craftpapper.

Jag upplever ibland att albumen blir slitna när jag håller på att skapa med dem. De ligger framme öppna, jag flyttar och drar runt. Jag kör därför mitt American Craft som mitt skapar-album. Det ligger alltid uppfläkt vid mitt pysselbord. När det är fullt så flyttar jag över allt till ett nytt och fint album som inte har fått repor eller blivit stött i kanterna. Eller med spill från kaffe eller stämpelfärg, vilket också hänt mig.

D-ring
Jag vill också tipsa om att vi skall vara observanta på hur fästningen i albumet ser ut. Det skall vara D-ring för att passa till PL-fickorna. Även kallad "ring bound".
Under våren så har det skrivits en del i svenska pysselgrupper på sociala medier. Många har sökt album och det har varit svårt att få tag på. Lycklig över att ha hittat fina album så höll jag på att köpa med fästningen "post bound" vilket hade blivit helt fel för mina PL-fickor.

För er som sökt album under våren kan jag tipsa om att CiLi in Papers nu har hemma Becky Higgins Navy (det blå med vita sträck på min bild ovan) som är lite billigare. Samt American Crafts som är ännu bättre pris på.
De har också flera läderalbum för er som vill ha lite exklusivare album.

Det var mina tankar och tips kring album. Får se om jag i framtiden vågar bryta mitt mönster och testa ett nytt format. Jag tycker ju de mindre albumen är så fina. 


*****

DT-Emma


Ovan är de olika format som jag har i min ägo, ställda med ryggarna utefter samma linje för att åskådliggöra storleksskillnaderna (nedre bilden så står verkligen ryggarna utefter samma linje, det är en optisk illusion att det ser snett ut, som förmodligen beror på kameravinkeln). Längst bak/till vänster ett 12x12'', sedan i ordning ett 10x12'' (som jag gjort själv, se närmre beskrivning nedan), ett 9x12'', ett 6x12'' och sist ett 6x8''.

Den absoluta majoriteten av de sidor jag gör hamnar i mitt 12x12''-album. Egentligen tycker jag att det är lite stort och klumpigt att hantera och skulle föredra 9x12'' (eller 10x12''), men det senare formatet har fasats ut från tillverkarna och det är svårt numera att få tag på album och fickor. Fördelen med 12x12'', förutom att det är lätt att få tag på produkter, är att det är kvadratiskt, och jag gillar kvadratiskt. Dessutom gör jag layouter ibland i 12x12'', och då passar dessa i albumet om jag skulle vilja ha dem där (visst kan man göra layouter i andra format, men det vill inte jag).

Albumet i 10x12'' är mitt album från min Japanresa häromåret, och det är ett American Craft med tygklädd rygg och råa chipboard-sidor som Marit talar om ovan. Jag ville kunna använda fickan Design G (tips: I april hade vi plastfickor som månadens tema, se här) och den är i 10x12'', så jag skar ned albumet till att passa den, och klädde sedan den råa chipboarden med trämönstrad kontaktplast. De flesta plastfickor i det albumet har jag fått göra själv genom att klippa ned 12x12''-fickor och försluta/modifiera dem med min fuse, men det är alldeles för mycket jobb för att göra det i min vardagsdokumentation.

En annan sak som jag gillar med de större formaten (12x12'' respektive 10x12''), är att man har fler valmöjligheter när det kommer till variation på fickorna (i ett större album får det plats med fickor i mindre storlek, men inte tvärtom). Jag tycker om att ha lite olika format på fickorna, jag tycker det ger lite liv till albumet.

De två albumen i 9x12'' respektive 6x12'' har jag faktiskt mina stämplar i och inte Project Life-sidor, men jag tog med de albumen på fotot för att det är befintliga format. Om jag ska göra något mer tema-album i framtiden kan jag tänka mig 6x12'', det är större än 6x8'' men ändå ganska litet och behändigt.

Jag har gjort Babyalbum från mina barns första år i ett varsitt 6x8'', och det är ett trevligt format även om det tog ett tag för mig att anpassa mitt tänk efter den betydligt mindre storleken (jag hade bara gjort 12x12'' innan). Men det är inget format jag planerar att använda igen, det är aningens litet för mig.

Tyvärr tycker jag mig se att utbudet av album har minskat drastiskt bara på några år. Inte bara när det gäller format, utan även i stil/utseende/material. Vi får hoppas att intresset för scrapbooking ökar igen så att tillverkarna vågar satsa på större utbud.

*****

Det var allt för den här gången. Kommentera gärna vilket som är ditt favoritalbum och format. Eller ge oss och andra tips på bra album.

Månadens tema tar nu sommarledigt och vi är tillbaka igen med nytt tema 1 september.
Men våra inspirationsinlägg fortsätter under sommaren. Men då vi nu är några färre i teamet så kommer vi enbart ha inspirationsinlägg på söndagar.
Bloggning på onsdagar tar paus tills vidare. Vi återkommer med DT-Call i slutet av sommaren och hoppas kunna utöka teamet till hösten.

2 kommentarer:

  1. Takk for mange gode tips! Har du link til der du kjøper fra?

    SvarSlett
  2. https://aliedwards.com/shop/
    https://www.ciliinpapers.se/
    https://www.pyssloteket.se/

    SvarSlett