tirsdag 22. desember 2020

Lucka 22 - Tips på vad du kan dokumentera i december

 Hej DT-Gunilla här,

När du gör PL i december eller  December Daily, vad brukar du dokumentera? Du får gärna kommentera det längst ned i detta inlägg - och då har du chans att vinna ett pris också. 

Jag själv har hämtat inspiration från Facebook och Pinterest, och vissa saker dokumenterar jag varje år - det är kul att jämföra. 

Det jag vill påminna om är att det finns inget rätt eller fel, och det behöver inte vara julrelaterat och det behöver inte vara knutet till ett visst datum.


Mina listor vad som ska dokumenteras ser lite olika ut varje år, men vissa saker är gemensamma och en del saker ändrar jag om det inte dyker upp något intressant. 

Här är ett exempel på vad jag dokumenterade varje dag i december 2017:



Det behöver inte vara foton varje dag - det kan vara en lista jag vill visa, eller bara ett urklipp från en tidningsartikel. 

Jag tänkte först berätta om de saker jag dokumenterar varje år:


VARJE ÅR


Julpynt

Har du gamla juldekorationer från barndomen eller kanske något annat fint pynt, som kanske betyder något speciellt? Fota det och skriv varför du gillar det.

Något år valde jag bara ut det vackraste julpyntet jag hade, och visade bara upp det och skrev en historia om var jag köpt det och varför jag gillade det bäst.

Men ett annat år, när jag körde större album,  valde jag ut mina 7 finaste dekorationer i 2X2 fickor ...



.... Och på den andra sidan skrev jag en lista vad de föreställde :



Julfika med vänner

Jag gillar alla små träffar med vänner då jag eller de bjuder på något enkelt som jul-fika eller glögg. I år kommer jag ha julfika utomhus i trädgården, pga pandemin - väldigt annorlunda!
Jag samlar ihop foton från flera träffar så det är inte bundet till något visst datum.

Antingen fotar jag bara själva fikabordet och skriver om var det är någonstans eller också har jag med människorna på fotona. 



Julpyssel

En tradition varje år är att julpyssla. I år har jag haft julpyssel digitalt så det kommer se annorlunda ut! 

Jag brukar ta kort på vännerna jag pysslar med som här nedan. 
Det var mina dåvarande kollegor (2017) som tyckte det var så kul att göra julkort så de ville inte gå hem!


På slutet av pysselkvällen samlar vi ihop alla tillverkade kort och så fotar jag dem och sätter in i mitt album. Här fick jag inte plats och har satt in två foton bakom kortet där det står 5 (en flip up). 


Ett annat år tog jag det här fotot från en julscrapp-träff som var så mysig:



Julgodis 


Jag älskar julgodis, och har en granne som också älskar att baka julgodis. Så jag dokumenterar gärna årets favoriter. Men här har jag faktiskt fotat marsipan från ett konditori jag besökte.



Julblommor

Även julblommorna vill jag dokumentera varje år.

Det är lyx att ha amaryllis, och här är den som jag köpte av min systerdotter, som sålde för sin idrottsklubb. Älskar det randiga, och gjorde en förstoring av det fotot.


Ett annat år skrev jag en story om att jag inte planerat köpa några blommor...men till slut den 18 dec så hade jag ändå handlat några på rea och drygat ut med tygblommor.


En sak man kan dokumentera är vad du har i ditt fönster i december. Julstjärna eller adventsljusstake? 


Något sparat julkort

Vi som tillverkar kort vet hur mycket jobb som ligger bakom, och om jag får ett handgjort vackert julkort vill jag inte slänga det...så jag sätter in det i mitt album.
Idag är jag så glad att jag satt in vännen Annelis julkort från flera år tillbaks, med tanke på att hon gick bort i en aggressiv cancer i höstas.

Dokumentationen handlade om hur julkorten håller på att försvinna.




Julbakning

varje december vill jag baka lussekatter, eller julgodis....eller både och. Jag har haft olika mycket tid varje år, beroende på hur mycket jag haft att göra, det får inte bli stressigt. Vissa år har jag köpt alla lussekatter, och då kan jag dokumentera det.


Vissa år har jag stoppat med ett recept, till exempel i en ficka eller godispåse som här. Men ett år lade jag till min sons lilla berättelse om saffran, som han skrev i skolan. 

Julafton

På julafton skriver jag extra mycket, gärna allt vi gjort under dagen som nedan


sen fotar jag gärna en massa foton som jag sätter i 2x2-fickor:





ANNAT, INTE VARJE ÅR:

Vardagshändelse

Även om jag lagt upp en plan vad jag ska dokumentera varje dag i december, så kan något oförutsett hända och då brukar jag dokumentera det istället. Viktigt, det behöver inte vara jul-relaterat!

Som ett år när jag under några stressiga timmar sökte efter ett försvunnet elevmaterial som jag behövde dela ut under en föreläsning på KTH. Det blev en rolig historia av det till slut.




Julklappsförberedelse /inslagspapper

I USA verkar det populärt att dokumentera och visa upp sina julpapper till julklapparna. En kul idé som jag hakat på vissa år. 
Här har jag tex sparat en del av julpappret och lagt i ett transparant kuvert.


Men det här året nedan, har jag fotograferat rullarna och några inslagna paket:


Det är också kul att dokumentera vad man gett bort för julklappar, och här har jag gömt det i en ficka. 


År 2017 dokumenterade jag kön inne på "Direkten" där folk hämtade ut sina beställda paket (online-köpta) - och det skulle ju även kunna vara en bild idag.



Julmusik

För mig har julmusiken betytt mycket, även om resten av familjen inte alls förstår mig, så försöker jag i alla fall besöka en konsert eller spela själv på någon julkonsert. 
Jag vet att andra gärna dokumenterar favoritmusik i december, men inte just julmusik utan populärmusik - det är upp till var och en.

Här är julmusik från 3 olika år, jag uppträder i dessa, men ett annat år är jag åhörare.




I år blir det inga konserter så jag tänker lägga upp 7 st QR-koder med mina favorit-julsånger.

Filmer/TV-program i december

Vilka speciella filmer har du tittat på, kanske med familjen? Vill du berätta om hur det kändes när du såg dem? Minnen?

Ett år valde jag ut 4 typiska decemberfilmer som jag sen googlade fram och framkallade som små foton, som jag satte på tags.


En film jag ser varje år, som är JUL för mig, är "Love actually", och även om jag dokumenterat det flera år så har jag visat upp foton på olika sätt. Kanske på en tags ett år, och ett foto på mina fötter i soffan framför TV:n ett annat år.... 


To do - lista (inköpslista) 

Spara din lista som du skrivit ned vad du ska göra eller kanske köpa in, det är så kul att läsa från år till år. 
Vik ihop den och lägg i en ficka om du inte vill att det syns för mycket.
Intressant att se är att min to-do-lista blir mindre för varje år - det måste ju vara ett gott tecken att minska på alla kraven!



Favoriter i december

Varför inte lista upp dina favorittillfällen i december. Eller varför inte dokumentera om vad du är tacksam över denna månad?

Något år har jag dokumenterat småfoton (2X2) och något annat år bara en lista med det saker jag uppskattar mest.


En annans röst (Another voice)

Ali Edward (uppfinnaren av December Daily) brukar spara ett brev/email eller liknande från någon i familjen och kalla det för "Anothers voice". Jag har sparat någon kul sms, vid något tillfälle.

Just det här året hade jag skjutit upp luncher med kompisar, så att de inträffade i december allihop .... det tyckte jag var kul att dokumentera och här är en av alla sidor jag då gjorde. Jag har även här fått med "another voice" dvs en sms-konversation.


Vi något tillfälle har jag sparat något som mina barn skrev (när de var små), här är ett exempel. Och den satte jag in på det stället i albumet där jag dokuenterade pynt:




Adventskalender

För dig som har minderåriga barn kanske Adventskalenderna känns aktuell att dokumentera? Här är en kalender jag gjorde för flera år sen när vi byggde om ett badrum och det fanns exakt 24 regel-hål att stoppa paket i. Jag slog in paket i flera timmar! Det fick bli en förstoring av den väldigt speciella kalendern.


Och här är en story varför jag gjorde detta, det var min son som bad mig om det:


Minnen från förr

I år kommer jag dokumentera minnen från förr, dels för att barnen inte vill bli fotade och dels för att året är annorlunda i år.

Utanför huset

Jag har inspirerats från Ali Edwards att ta ett foto utanför huset, gärna när det är snö. Och med tanke på att vi har mer och mer dekorationer utomhus (slingor mm) så är det kul. 

Här är år 2017:


Och här är ett annat år: 


Men det behöver inte vara utanför huset, något år hann jag inte med att dekorera något och då valde jag att fota från city istället. Här nedan fotade jag på väg från jobbet.



Gran 

Jag har inte dokumenterat gran på flera år eftersom vi inte köpt någon. Men jag vet att det är väldigt populärt bland andra att dokumentera om det och visa ett foto på granen. 

Vad dokumenterar du?

Vad dokumenterar du för något i december, jag vill gärna ha nya tips?

Kul att du tittade in och glöm inte att kommentera längre ned så du har chans att vinna det här fina priset du ser, passa gärna på att kommentera vad du själv skriver om i december!

DT-Gunilla





Norsk:
Og hva trenger dere å gjøre for å vinne premiene? Det er veldig enkelt. 
Alt dere trenger, er å kommentere på våre luker her i bloggen
Lukene kommer i bloggen kl 06.00 Mandag-fredag og du har frem til kl 24.00 på fredagen til å kommentere på alle lukene denne uken. 
Søndag vil der komme en vinnerluke, der ukens vinnere blir presentert. Vinnerene trekkes blandt alle kommentarene.
Kun 1 kommentar pr luke.

Lyst å bli med? 
Følg med når vi fortsetter og åpne lukene i vår adventskalender.

Svenska:
Vad behöver du då göra för att vinna priserna? Det är väldigt enkelt.
Allt du behöver göra är att kommentera våra luckor här i bloggen.
Luckorna kommer öppnas i bloggen klockan 6.00 måndag - fredag och du har fram till kl 24:00 på fredagen på dig att kommentera alla veckans luckor.
På söndag kommer vinstluckan där veckans vinnare blir presenterade. Vinnaren lottas fram bland alla kommentarer.
Max en kommentar per lucka.

Vill du vara med?
Följ med oss när vi fortsätter öppna luckor i vår adventskalender.

Dansk:
Og hvad skal du gøre for at vinde præmierne? Det er meget enkelt.
Alt du behøver er at kommentere vores låger her på bloggen.
Lågerne åbner kl. 6.00 mandag til fredag. Og du har indtil kl. 24.00 om fredagen til at kommentere alle lågerne den givende uge.
Søndag vil der komme en vinder-låge, hvor ugens vindere bliver præsenteret. Vinderen trækkes blandt alle modtagne kommentarere.
Kun 1 kommentar pr. dag, pr. låge.

Vil du være med?
Følg med, når vi hver dag åbner lågerne i vores julekalender.




















24 kommentarer:

  1. Så kul att ta del av ditt album. Måste vara roligt att jämnföra år från år. Jag har aldrig gjort December Daily, kanske man ska prova göra några PL sidor i albumet nästa år.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det går absolut att göra det direkt i PL-albumet!

      Slett
  2. Så mange fine sider, og fantastisk med så mye dokumentasjon 🤩 Jeg har som mål og lage to sider (layout eller project life) for hvert barn, en for juleforberedelser (gjerne pepperkakebaking, lucia eller fra når de lager juledekor) og en fra julaften. God jul🎄

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra idé att göra en sida per barn! God jul!

      Slett
  3. Så många bra tips!!! Jag gör DD i någon variant sen 2010 och jag älskar att bläddra i dem 🤗 Vardagen i December brukar få vara med, liksom det som är julrelaterat. Allt från julklappsinköp/inslagning till vad jag ärit till lunch kan få vara med, jag gör dag för dag... Mina DD är som regel från 1 dec alt 1 advent (som kan vara i nov) till och med Nyårsafton. De är verkligen tidsdokument och det är sååå kul att ha!!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Åh då har du många år att kunna jämföra december sidor, så intressant! Då är det mycket snö-foton 2012? Såg på nyheterna att det var senast vi hade vit jul.

      Slett
  4. Har aldrig haft orken till att göra något sådant men en liten del av dessa kanske man skulle kunna göra, bra idéer.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja man behöver ju inte göra ett helt album, det räcker med det man hinner eftersom december ofta är fulltecknad. Det är därför jag förbereder lite vad jag vill dokumentera.

      Slett
  5. Jeg laver DD for første gang i år, og jeg dokumenterer mest hverdagshændelser og julepynt (vi har en masse Lego-julepynt). Jeg har også billeder fra mit arbejde. Det er vigtigt for mig ikke at have regler, hvis jeg skal gennemføre det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kul att du prövat DD i år! När barnen var lite yngre hade jag en hel del vardagshändelser, men i år har det blivit lite mindre.

      Slett
  6. Jättefina sidor och jättebra och roliga idéer och upplägg 😊👍

    SvarSlett
  7. Så fine sider 🤩 Tusen takk for mange gode tips 😊

    SvarSlett
  8. Sååå fint ...har ju massor av bilder och grejer som ja sparar ...måste bara komma igång med att göra nåt sånt här jag med !!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tack! Ja du kan ju sätta in några saker (tex julkort) i ditt vanliga PL-album som en instick - tex ett kuvert/ficka.

      Slett
  9. Kjempefint, mange flotte tips :)

    SvarSlett
  10. Så många fina sidor och bra idéer! :) Jag har flera saker jag alltid dokumenterar, som julmat, julpynt, kalendrar, julkort... Blir mest julrelaterat men även lite vardagsliv. Älskar att titta i albumen, och familjen gillar det också! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tack! Så kul att familjen gillar att kolla i dem också!

      Slett
  11. Utrolig flotte sider! :) Jeg tar en del bilder, men er ikke like flink å få satt de i album ..... Takk for mange gode tips!

    SvarSlett
  12. Awesome. You are so organised and your album is beautiful. Your cookies look yummy. Hugz

    SvarSlett
  13. Åhh, her var det mye flott inspirasjon...og ikke minst nyttige tips :)
    Jeg får se om jeg er klar for en desember måned neste år :)

    SvarSlett
  14. Tack för inspirationen! Ser framemot att få börja på mitt decemberalbum!

    SvarSlett