torsdag 24. desember 2020

Lucka 24 - December Daily på super-enkelt sätt

 Hej, DT-Gunilla här och en riktigt God Jul önskar jag er alla!

Det är så många som blivit intresserade av December Daily, men som också undrar hur man gör? Det finns inget rätt eller fel, du väljer själv. En del tillverkar eget separat album, andra sätter in detta i sitt PL-album och en del sätter in sidor i ett mindre separat album. 

Ett väldigt enkelt sätt att börja på är att dokumentera ett ord per dag som jag gjorde 2018, med initiativ från DT-Elisabeth.

Jag har redan visat första halvan av de här decembersidorna för ett par år sedan, insatt i ett 6x8 album:

Det var enkelt att veta vad jag skulle fota varje dag eftersom jag bara följde Elisabeths lista, ett ord per dag. I nedan exempel på uppslag var det orden

6/12: "Julstäda" (då var jag ju tvungen att göra det!)

7/12: "Röd"

8/12: "Julklappar"


(Kan nämna att pappren ovan med fåglar och julklappar och pepparkaksmönster är från Papirdesign).

Så jag tänkte visa andra halvan nu, från den 15 december, där det är orden "Cosy" (15) och "Preparation" (16): 

Här har jag satt in en handskriven dagbok för den 15 december, klockslag för klockslag som ett kul extra inslag.


På baksidan av inserts-pappret har jag satt gammalt hjärtan-papper och fyllt i med ett överblivet transparant hjärtanpapper. Som ni kanske ser matchar det julklappspappret med hjärtan på fotot den 16/12. Fotot för dagen "Cosy" fick bli en fika-bild med barnens kusiner, medan fotot för dagen "Preparation" fick bli mina inslagspapper, julkort och några julklappar.


Nästa två dagar den 17 och 18:e handlade om "From me to you" och "Wish", jag hade svårt att komma på vad jag skulle fota men den 17 fick vara ett foto på mig när jag förbereder maten - det är ju något jag gör för mig och andra.  Medan "Wish" är en önskan att inte behöva stressa, så en jullåda som levererades denna dag med delikatesser och recept, var en perfekt julklapp åt mig!


Och dag 19 hade ordet "Love" där jag satte in en förstoring på vår hund och hans bästa kompis, samt en tag med själva dokumentationen. Jag ser nu att stämpeln från baksidan läckt igenom färg, det kan man dölja med ett hjärta kanske?


Dag 20 var "Julgodis" så det var enkelt att samla ihop alla foton på julgodis som jag tagit under hela december, hos oss eller hos vänner dvs inte knutet till just detta datum. I såna fall där jag har många foton jag vill visa upp, brukar jag göra collage och skapa 2X2 tums stora foton.  Då får jag plats med många. 


Dag 21 var "Familj" och jag lyckades fånga ett foto på 2 familjemedlemmar i köket, de vill nämligen inte att jag fotar dem så vi har tyvärr ingen fin bild där vi sitter samlade alla 4. Man får skriva om familjen  istället, och det har jag gjort på ett ärligt sätt här.


Dag 22 hade ordet "Grön" och jag fotade mina gröna favorit-granar i trä, som jag en gång köpte för att ge bort i present - men behöll själv!Dag 23 var "Gran" och det är dokumenterat på PL-kortet från förra sidan.
Eftersom vi nästan aldrig har gran (den här fick vi gratis från en affär) och eftersom granen var snygg, så gjorde jag en förstoring av den. 

Tips: Eftersom denna plastficka hade fel sorts hål, så satte jag på en washitejp på sidan och gjorde nya hål som passade albumet.


På andra sidan satte jag också ett förstorat foto (dvs 6X8 tum) och denna dag dvs 24/12 var ordet passande nog "Julmat". Jag rekommenderar verkligen att testa några förstoringar i albumet, det ger en sån häftig verklighets-känsla .


Julmaten hade vi beställt från gårdssällskapet "Stora jullådan", och det var såå gott! Gjorde en liten ficka där jag satte in de recept som följde med jullådan. Är glad att få använda en rosett i kork som jag fått en gång, men som aldrig passat att sätta i ett vanligt PL-album. 


Tack för titten av mitt julalbum från 2018. Hoppas det gav lite inspiration att prova denna enkla variant av dokumentation: ett ord per dag!

Glöm nu inte att kommentera det här inlägget så ni är med i utlottningen av det fina priset, läs nedan:

DT-Gunilla
(Gunilla_pysslar på instagram)Norsk:
Og hva trenger dere å gjøre for å vinne premiene? Det er veldig enkelt. 
Alt dere trenger, er å kommentere på våre luker her i bloggen
Lukene kommer i bloggen kl 06.00 Mandag-fredag og du har frem til kl 24.00 på fredagen til å kommentere på alle lukene denne uken. 
Søndag vil der komme en vinnerluke, der ukens vinnere blir presentert. Vinnerene trekkes blandt alle kommentarene.
Kun 1 kommentar pr luke.

Lyst å bli med? 
Følg med når vi fortsetter og åpne lukene i vår adventskalender.

Svenska:
Vad behöver du då göra för att vinna priserna? Det är väldigt enkelt.
Allt du behöver göra är att kommentera våra luckor här i bloggen.
Luckorna kommer öppnas i bloggen klockan 6.00 måndag - fredag och du har fram till kl 24:00 på fredagen på dig att kommentera alla veckans luckor.
På söndag kommer vinstluckan där veckans vinnare blir presenterade. Vinnaren lottas fram bland alla kommentarer.
Max en kommentar per lucka.

Vill du vara med?
Följ med oss när vi fortsätter öppna luckor i vår adventskalender.

Dansk:
Og hvad skal du gøre for at vinde præmierne? Det er meget enkelt.
Alt du behøver er at kommentere vores låger her på bloggen.
Lågerne åbner kl. 6.00 mandag til fredag. Og du har indtil kl. 24.00 om fredagen til at kommentere alle lågerne den givende uge.
Søndag vil der komme en vinder-låge, hvor ugens vindere bliver præsenteret. Vinderen trækkes blandt alle modtagne kommentarere.
Kun 1 kommentar pr. dag, pr. låge.

Vil du være med?
Følg med, når vi hver dag åbner lågerne i vores julekalender.

9 kommentarer:

 1. Så fint album du gjort! Gillar att färgerna är enhetliga - jag försöker göra det i år men tycker det är svårt 😂 Ide'en att fota ett ord per dag är också skoj! God Jul på er allihop!!

  SvarSlett
 2. Flotte sider.
  Jeg må prøve at bruge forstørrelser næste år.

  SvarSlett
 3. God Jul å Tack så väldigt mycket för alla tips !!!!

  SvarSlett
 4. Tusen takk for super inspirasjon og gode tips! Ønsker deg og dine en riktig GOD JUL og et GODT NYTT ÅR :) Vil samtidig takke for en koselig adventskalender!

  SvarSlett
 5. Gorgeous. Love all the hearts. God Jul alle sammen. Hugz

  SvarSlett
 6. Kjempeflotte sider! Herlige detaljer :)
  God Jul! :)

  SvarSlett
 7. Så mange flotte sider med koselige og julete bilder 😊 En riktig god jul 🎄

  SvarSlett
 8. Väldigt fina sidor. Tack för inspirationen.

  SvarSlett
 9. Kjempefine sider :)
  God Jul 🎄

  SvarSlett