onsdag 30. oktober 2019

Temaveckor: Dokumentation olika tips

Hej, DT-Gunilla här!
För mig är PL en mix mellan dagbok, fotoalbum och scrapbooking. Jag har skrivit dagbok mellan åldern 6 år till 20 års ålder (ca 35 st) men det här passar mig ännu bättre.

Mitt första PL-album saknade en hel del dokumentation, jag försökte få det så snyggt som möjligt - men ångrar att jag inte dokumenterade mer för.... det är inte ytan som är viktig: det är innehållet och minnena.

Samma sak med mina fotoalbum, jag kan lika gärna slänga en massa sidor när jag inte vet vad det är för folk på bilderna och vilket sammanhang det är.

Ali Edward i USA har inspirerat mig och många andra att dokumentera så mycket som möjligt, och ger många ideer . Hennes största projekt är "December Daily" och "A week in the life".  Ni har kanske sett mig blogga om båda dessa projekt tidigare.

Olika sätt att dokumentera:
1. Fotografera först, dokumentera sen - dagbok vad jag gjort varje dag. Välj ut en specifik händelse och foto för en dag. Skriv sen om det på ett journaling-kort, för hand eller på skrivmaskin eller i datorn.


2. Tänk ut ett tema, tex platser jag åkt till under en vecka. När jag sen valt ut foton så skriver jag dokumentationen och hänvisar med siffror till fotona.


3. Skriv först, fotografera sen. Jag har skrivit om ordet cup - en idé från Ali Edward att skriva allt jag kommer på om ett ord. När jag väl börjat skriva om koppar så flöt det på från barndom till nutid, minnen med en kopp och det modet som blivit på retro-koppar i dag.


Färdiga resultatet blev en LO:



4. Att skriva en lista som egentligen ligger utanför själva veckan, och mer hör till säsongen. Det är en enkel dokumentation men kul att varva med mitt i albumet. Här har jag skarivit om 4 saker jag gillar med sommaren:


Även om dokumentationen inte riktigt hör till veckan så är det kul att peta in det mitt i. Här har jag matchat veckans sida med färgerna från listan-sidan.


På sidan ovan ser man att jag har skrivit direkt på fotona inne i en app på min Iphone, (appen heter LetterGlow). Jag gör ofta så på sommaren eller semestern, för att lättare komma ihåg. 

5. Lista. Ofta dokumenterar jag en dag eller vecka efter en lista, och fotar det jag upptäcker i vardagen.  Tex  VAD GÖR MIG GLAD. I det här exemplet har jag skrivit om vad som gjort mig glad under en dag, och även ett foto för varje sak jag skrivit om. Det kan vara enkla saker som att vår hund blir glad av hundgodis, jag blev glad av att lyckas få upp en jättemaskros, och att få använda nya vattenslangen. 


Här är en annan lista på vad som gör mig glad, med en superkort dokumentation på små papperslappar. Då är det smart att först skriva på skrivmaskin på ett större papper där jag ritat ut svagt med blyerts var kanterna på smålapparna är.


Och slutresultatet blev så här, där jag satt in små 2X2-tums bilder (fixar du enkelt i collage-appar på din smart phone) i en plastficka i storlek 6X8 tum. (Jag har skrivit även vad mina barn blir glada av).


6. Ibland blir dokumentation direkt på fotot, som jag nämnde ovan. När jag sitter på resa kan jag ibland dokumentera direkt i mobil-appen "LetterGlow" så är det fixat och klart.


6. Tema hel månad - ett ord per dag. Tex färger i juni med foto av en viss färg per dag. Populärt i somras bland våra följare. PL-kortet är skrivet på min skrivmaskin för dag 20: mörkgrönt.


7. Timme för timme under en dag. Sätt klockan på ringning 1 gång per timme och fota. Dokumentationen är enkel: (ett klockslag), och det finns bara ett foto på det jag ser just vid det klockslaget - vad gjorde jag just då och ev hur kände jag/tänkte jag.


Ett annat exempel på timme för timme brukar jag göra när jag varit med om något speciellt och mycket under en helg.


Ett annat exempel på timme för timme gjorde jag under en hel månad. Då fotade jag ett kort per dag vid ett visst klockslag tex kl 14.00. Det var en kul idé som DT-Elisabeth kom med, och jag höll på ett helt år. Ett klockslag under januari, ett annat i februari osv. Alarmet på min Iphone ringde när klockan var slagen - och då fotade jag. (Familjen blev tokig på mig till slut!!).

8. En annan Superkort dokumentation istället för klockslag är att endast skriva veckodagen på fotot (antingen klistra på en stickersbokstav eller skriv inne på en smartphone-app). Då brukar jag sammanfatta veckan på ett PL-kort för hela veckan, eller så skriver jag dokumentationen för veckan på ett separat större papper om jag har mycket att berätta.


9. När du inte vet vad du ska dokumentera. Ofta ligger jag efter några år. då kan jag gå tillbaks i min planner och kollat om det var några möten eller andra händelser den veckan.


Hoppas ni fick lite inspiration till vad man kan dokumentera!

DT-Gunilla
(kolla gärna @gunilla_pysslar på instagram)


tirsdag 29. oktober 2019

Temaveckor - Dokumentation - VAD kan man dokumentera?

God Morgon!


Det här med PL är roligt och pyssligt - och ibland jättesvårt!!! Vad gör man när man inte har så många foton från tex. en vecka? Jag har inga egna barn, lever på landet med min man och två unga kattkillar, jobbar i en verksamhet där jag inte kan ta särskilt mycket kort, i alla fall inte på människor... 

Min familj består också av min pappa och min bror med familj, de är ofta med på foton. Men ändå blir det lite tomt ibland...



Jag gillar att dokumentera stort som smått, och ta med vardagliga ting. Ofta blir det väder, bilder från trädgården eller annan omgivning förutom kalas och resor. 



Några tips jag samlat om du får en lucka på din sida:

*vad du läser för bok just nu?
*vilken serie följer du på TV tex?
*vad handlar nyheterna om?
*hur är vädret? 
*favoritplagg?
*maträtt du testat/vill testa?
*drömmer du om en resa?
*favoritsak?
*vad tänker du på?

Listan kan göras hur lång som helst! Jag kan ta en bild på en blomma jag ser på väg till jobbet (från parkeringen), eller ta en bild mot himlen när solen tittar fram mellan molnen... Det är inte alltid det behöver vara ett foto ens, eller hur? En extra journalingruta eller två kan bli en trevlig omväxling i albumet! Andra sidor är fulla av foton...

Känner du att du ofta har brist på fantasi kan en fotoutmaning vara ett tips. Googla så hittar du massor av olika varianter!

Förresten: jag får ofta frågan hur jag får vädret på mina bilder. Det är en app i mobilen som heter Weathershot.


Jag har bläddrat i mina album och visar här några olika varianter av sidor jag gjort. Den första är just en fotoutmaning. Förra året gjorde jag en egen variant av Scraptember; jag använde orden som en fotoutmaning:




Själva utmaningen såg ut så här:



Den här sidan är från 2014: bilder på matlådor kanske är lite udda... *skratt* Synd jag inte skrev vad vi lagat också, det ska jag tänka på nästa gång!
En veckosida med vardagsbilder på tex. katterna. Kul att ha nu när ingen av de katterna finns längre...

Jag gillar också att göra speciella album för speciella tillfällen. Förra året besökte vi vänner i England och jag gjorde ett album i 8x8" om de dagarna med massor av foton och få dekorationer:


Fler exempel på mina sidor har jag ju bloggat här under året: Tex en sida med favoritpynt från julen... Den gjorde jag som sista sida på julen, man kan kalla den "utfyllnad" men jag är jätteglad för den!

Fenomenet jag bevittnade i vintras, nåt jag aldrig sett tidigare....


eller födelsedagfirande på Nordens Ark med ficka för programmet...

Jag hoppas du fått lite nya idéer till vad du kan dokumentera på dina sidor!

Önskar alla våra följare en riktigt bra dag!

Kramiz Kada




mandag 28. oktober 2019

Temauger: Fuse Tool

Hvordan jeg bruger Fuse Tool når jeg laver Project Life.

Nogen gange vil jeg i mit PL gerne have lidt mere dimension og bevægelse. Her er det oplagt at bruge fuse Tool. Det er et redskab der giver flere muligheder for at arbejde med lommerne og selv skabe dimension. 



Når jeg laver pynt selv, dvs. ting hvor jeg kan lave en"lomme" med indhold, så bruger jeg almindelige plastlommer. Selvfølgelig kan man også sagtens bruge PL-lommerne til det samme, men plastlommerne er billigere. Med lidt tålmodighed så virker det fint. Fuse Tool skal være varmet rigeligt op - i mindst 10 min, og gerne længere. Og så skal jeg ihvertfald bruge den langsomt på palstikken for at være sikker på den lukker ordentligt. 
Jeg bruger selvfølgelig PL-lommerne, når der skal bevægeligt indhold i selve lommerne og hvis jeg vil ændre i lommernes størrelse eller placering.



 Her har jeg lavet noget pynt til en PL side - hvor jeg har klippet formen ud i en plastlomme, lukket alle åbne sider - bortset fra et - puttet palietter i og herefter lukket det sidste hul. Efterfølgende har jeg pyntet selve lommen som så efter følgende er sat uden på en PLside.



Jeg bruger også Fuse Tool'en til at putte palietter eller andet pynt i selve lommerne for at give noget spil og bevægelse på siden. Her har jeg valgt at man skal kunne se palietterne på begge sider, men man kan jo også tilføje papir i lommen og så først tilføje palietter til sidst og lukke lommen når begge sider er færdigt. Dog er det en god i de at være opmærksom på hvor tyg lommen bliver, da hullet som skal lukkes med Fuse Tool kan skabe problemer hvis det er alt for åbent. Jo mere indhold i lommen jo mere åben hul jo sværere kan det være for Fuse Tool at lukke hulet. Men det er værd at lege med.



Udover disse to typer projekter med Fuse Tool, kan den jo sagtens også bruges til andet. Feks. Shaker kort, bog mærke mm. Alt efter hvad du vil have, hvor der er ting inden i der bevæger sig. 

Tak fordi du læser med/
DT-Malene

søndag 27. oktober 2019

Temaveke-Fuse tool

Dette kan bli spennande, eg skal vise kordan vi kan bruke Fuse toolen i Project life. Må innrømme at eg ikkje har brukt den så masse. Men håper du kan få nokre ideer om kordan den kan brukast.


Eg pleier alltid å ta med meg brosjyrer og kart heim igjen når eg har vore på tur. Planen er at dei skal vere med i albumet. Men lommer og slik er ofte for store, slik at dei blir liggande å slenge og faller ut, men så kom eg på at det kan eg jo bruke fusen til, og tilpasse lommen til det som skal inni.

Eg la brosjyra inni lommen eg skulle bruke og tilpassa lommen. Brukte deretter ei glassmatte og la linjalen som følgte med fusen oppå lomma. Her ser dere utgangspunktet



Her har eg lagt lommen på glassplata og følger linja på glassplata. Eg brukte tape på lomma slik at eg var sikker på at den låg i ro når eg begynte.


Skjærte berre vekk oppe og nede på lommen. Limte sammen sjølve lommen før eg skjærte vekk resten.


Då er det berre å håpe at den holder sammen når eg er ferdig... Testa på ein liten flipp av det eg skjærte av, om fusen var varm nok og limte det sammen.




Her er ferdig resultat. Dette skal eg jammen gjør med alle dei andre eg har tenkt har vore kjekt å ha.

Det er og kjekt at man kan lage den størrelsen man vil på lommene og, om man har bilder som ikkje passe i dei du har, kan du lage eit eget design på lomma. Men det er viktig at man tenker at man skal lage til både framsida og baksida på lomma. For når det er limt sammen går det ikkje an å ordne baksida, uten å rive det oppatt. Her har eg brukt ei lomme som er til LO og laga "rutene" sjøl og ei med litt pynt i. Her glømte jo eg å pynte trekanten på baksida...




Eg delte eine "rommet" i ein trekant, der eg har tatt litt paljetter i som pynt, og her glømte eg jo baksida... 


Håpa dere har fått litt inspirasjon til å bruke fusen. Og lært ka dere ikkje må glømme...  Ha ein fin dag:)

DT-Annelen

lørdag 26. oktober 2019

Temaveckor: Fuse tool

Idag är det dags för mig, DT-Emma, att visa hur man kan använda en fuse tool. Men först, några allmänna tips om hur man får bästa resultat från den, det är nämligen inte riktigt så enkelt som det kan se ut i de videoklipp som finns, i alla fall jag hade vissa problem i början. Man behöver helt enkelt träna för att hitta rätt teknik.



Rätt underlag är i dubbel bemärkelse grunden. På marknaden finns det speciella mattor att köpa i värmetålig plast eller glas, och vad man föredrar är ganska mycket en smaksak. En del vill ha lite svikt i underlaget, andra vill att det ska vara stumt. Jag tillhör den senare kategorin och använder en bit glas som jag beställt hos en glasmästare.

OBS!! Använder ni glas, se till att det är behandlat för att tåla värme! Jag har sett på olika bloggar och forum att det tipsas om att använda glaset från en vanlig tavelram, men detta är potentiellt farligt! En fuse blir väldigt varm, och värmen orsakar stress på glaset. Har man bara lite otur spricker glaset så småningom, men har man riktig otur exploderar det, och man riskerar att skära sig eller få glassplitter i ögonen. Jag betalade en hundring för mitt (31x31)cm stora glasunderlägg, så så värst mycket pengar sparar man inte på att köpa en tavelram i stället...

Mitt andra tips är att verktyget måste vara ordentligt varmt för att den söm man gör ska hålla. Minst en kvart låter jag min fuse värmas upp innan jag kan använda den. Sedan behöver man öva på hur fort man ska dra fusen och under hur mycket tryck. Det som gör att sömmen håller är ju att de två delarna av plastfickan trycks ihop av verktyget samtidigt som plasten smälter i värmen. Jag pressar verktyget ganska hårt och för det relativt långsamt över plasten. Ofta behöver jag köra i samma spår flera gånger.

Jag använder min fuse mest för att anpassa och/eller göra egna plastfickor, samt att försluta en ficka med paljetter eller liknande. På bilden nedan har jag tagit en ficka i Design C, klippt bort en bit av ytterkanten och förslutit med fusen, för att få en insert.


Jag har gjort flera album i 6x8, och då stört mig på att det inte finns någon ficka för stående 4x6''/(10x15)cm, så jag har helt enkelt tillverkat egna sådana för att få med dessa foton i albumet.


Nedan har jag delat upp den nedersta, högra 4x6'' på en design H för att få plats med två liggande kort i 3x4'':

Något annat man kan göra med detta eminenta verktyg är så kallade waterfall pockets. De är jättetrevliga när man vill ha med många foton/kort, inte vill att allt ska synas direkt när man bläddrar igenom albumet och/eller vill ha med interaktiva element i sitt album.





Här har jag satt ihop två fickor och satt fast överkanten i fickan över. Detta för att jag vill kunna ta i och ur fotona ur den stora fickan jag har underst (en Design A). Nedan är hur det ser ut i albumet.


Det sista jag tänkte visa är en stående waterfall pocket, som inte är fastlödd över en ficka i samma format (vilket är det tillverkarna verkar ha tänkt sig). Den ser ut mer som en bok som jag satt fast i marginalen (återigen för att jag inte vill löda igen den/de fickor som är under den).






Detta var vad jag hade att visa er just denna gång. Hoppas ni blivit inspirerade till att damma av er fuse!

~Emma