onsdag 27. september 2023

Mix med mønsterark og pl-kort

 Hei. DT-Elisabeth her.
I dag er det min tur til og inspirere litt. Jeg har laget en dobbeltside, der jeg har blandet mønsterark og pl-kort. Av og til er det vanskelig og finne rett pl-kort til bilda, og jeg har alt for mange pl-kort til å ikke bruke de. Da blir løsningen og matche korta med mønsterark og ensfarget kartong.


Sånn ble sidene ferdige.


Jeg har matchet pl-kort fra KaiserCraft, serien sea breeze,
Med papirer fra Storyteller Mya scrap og papirdesign.
Samt ensfarget kartong i matchende blå

*


Sirklene med Glad i deg, er klippet ut fra ett Storyteller ark, 
og limt på ett pl-kort, som jeg klippet rundt for og få litt farge på.


Ene pl-kortet likte jeg veldig godt teksten på,
men selveste kortet ble feil, sammen med resten. 
Klipte ut teksten og limte den på først ett pl-kort,
som jeg også kuttet ned på,
også ett ensfarget papir bakerst.


Selvfølgelig pyntet med enameldotter 
i matchende farge.


Av avklippa på pl-korta, lagde jeg vimpler som jeg pyntet siden med.
Her mixet jeg igjen pl-kort og mønsterark.


Glad i deg sirklene var ikke hele sirkler.
Det løste jeg ved å ta mønsterpapiret bak, med heil sirkel.
Prøvde også å bruke sirklene der de passet naturlig inn i forhold til formen.

Det blomstrede papiret er pl-kort fra serien sea breeze. Disse syns jeg er veldig fine, men litt voldsomme. Syns det ble veldig bra og klippe ut til matter bak sirklene, da fikk jeg inn fargene uten at det ble for mye.


Det var det jeg hadde for i dag.
Følg meg gjerne på facebook-siden min: Elisabeths scrappehjørne.

DT-Elisabeth



søndag 24. september 2023

PL-saker jag använder allra mest i mitt skapande

Hej,
DT-Pernilla här! När man som jag skapat med PL i rätt många år och med scrap överlag i herrans många år(!) så har jag med tiden köpt på mig och samlat ihop en hel del scrapsaker, där vissa används mer än andra.  

Idag tänkte jag visa upp några av de saker jag använder allra mest när jag gör PL (även övrig scrap med såklart). Jag skriver några för att jag kommer inte ta upp de klassiska sakerna som verktyg och papper (som är ett måste) och inte heller dekorationer såsom; stickers, enameldots och washitape mm, för det används såklart flitigt. Det är ju dessutom temat för månaden så vill du får inspiration när det gäller dekorationer så kolla in vårt månadsinlägg.

Det kan ju vara värt att tänka igenom då och då vad man faktiskt använder återkommande. De sakerna kan ju vara värda att fortsätta köpa och leta varianter på. Sen trillar även jag dit ibland när jag köper något nytt på marknaden för att testa eller för att jag bara "villhöver" det. Ibland blir det ett bra komplement, ibland visar det sig att vara ett onödigt köp.


När jag plockade bland mitt material inför detta inlägg märker jag att jag använder och är väldigt förtjust i stämplar i olika former. Stämplar som ovan, i olka former, "fläckar", streck och blurrig text tycker jag är perfekt att kunna använda, på fotomattan, eget PL kort mm.

Textstämplar är en riktig favorit! i alla dess former, ibland som meningar, citat eller enstaka ord som kan passa de foton man använder. Det finns bra set med clearstamps som jag köpt på mig ett gäng av olika, ibland med teman på orden ibland bara helt olika typer av ord.
Ena setet ovan är från Elizabeth design och det andra fr Tim Holtz.

'
Här ser ni en samling med gummistämplar; ord och citat/meningar. Där tycker jag Gummiapan har många bra ord, framförallt om ni vill ha svenska ord.


Stämplar med färdiga månader använder jag MYCKET till mina titelkort. Om jag inte känner för att skriva månaden med tex  thickers eller stickers så är detta så smidigt.


Nu kommer det ändå med något som kan tänka är verkyg men vill ändå ta med dessa. Hörnstansen används flitigt. Jag har olika varianter av PL-kort i min samling, några med rundade hörn, några raka. Skapar jag egna PLkort kan jag runda hörnen så de matchar med de färdiga PLkorten.  Stämpeldynan StazOn är så bra till tex clearstamps om jag vill ha riktigt bra tryck, så det blir svar och inte för flammigt det ibland kan bli. Den funkar ju även att stämpla på "glatta" material såsom foton.

Det var allt för mig!
Vad har ni för PL-saker som ni använder allra mest?

Ha en fin dag
DT-Pernilla
@pillanspyssel

onsdag 20. september 2023

Ovanliga sommarsidor

I vanliga fall är mina sidor för sommarmånaderna fulla av foton på sol och bad och natur, och följaktligen väljer jag ofta kort som är färgglada till dessa. Så inte denna sommar. Under min semester i år var det kallt och regnigt, och antalet foton jag tog var ovanligt lågt. Detta avspeglas i mitt val av kort-kit för juli månad, Everyday Edition, som blandar djärva svartvita mönster med trämönstrat, blekt grönt, brun-gult och en aning rött. Inte ett speciellt somrigt kit, alltså, men det passade både mina foton och känslan som var under juli månad. 

Jag har försökt ta tillvara den ganska stilrena designen som finns i Everyday Edition, och som kontrast till, eller för att "mjuka upp" de raka linjerna, har jag använt runda former i stämplar, etiketter och enamel dots.

De som läst blogginlägg från mig tidigare vet att jag anstränger mig för att använda stämplar. På dessa sidor har jag fått med fem stycken, vissa är stämplade direkt på korten, andra har jag klippt ut och fäst med 3D-kuddar.

Uppslaget består av två stycken plastfickor i Design A, och en insert i Design H, vilket i princip är en halv Design A.Här är uppslaget när inserten är vänd åt höger:

Vänstra sidan innehåller en sammanfattning av månaden, jag har dokumenterat att min äldste son flyttat hemifrån (visst är den runda stämpeln med ett hus väldigt fin?), och så skriver jag om att större delen av min semester ägnades åt att renovera och fixa hemma (se närbild på detta längre ned).

På journalingkortet längst upp på inserten satte jag en smal remsa i grönt ovanpå den redan tryckta svartvita bården.  "Före/Efter" är skrivet med små bokstavsstickers. Jag har även skrivit ut ett litet foto på en av böckerna jag läste under semestern.

Som titelkort valde jag länge mellan ett vitt kort med en bred bård av svarta prickar, och ett med breda ränder i svart och vitt. Jag bestämde mig för att kombinera dessa två, och skar därför ut ett par bitar från det randiga som jag fäste längst upp respektive ned på kortet med den breda bården. Jag lade även till utskurna ränder av grönt och trämönstrat, samt en halv rund etikett. Bokstäverna och den runda stämpeln sitter på 3D-kuddar.


Så här ser det ut med inserten vänd åt vänster. Hela det utrymmet är ägnat åt ett läger jag var på i slutet av juli och början av augusti. Jag funderade på om jag skulle dokumentera läget i juli eller augusti, och kom fram till att eftersom de flesta dagarna var under just juli, så fick det hamna på dessa sidor. 

Titeln är skriven med stickers av två olika typer, samt för hand. Journalingkortet där jag skriver om lägret hade en röd vimpel på sig, men jag tyckte det blev lite för rött (röd är en dominant färg), och satte därför en bit brungult ovanpå så att bara en bård av det röda syntes. En stor svart enamel dot hamnade också därpå. 

På högra sidan har jag upprepat designen med remsor/bårder, samma prickiga mönster som på titelkortet, svartvitt och de runda formerna. 

De japanska tecknen, Kanji, har jag gjort genom att dutta svart Distress Oxide genom en stencil, som jag skurit ut med min Silhouette Cameo (det står "ai-ki-do").

Till sist några närbilder:




Detta var allt från mig denna gång. Jag hoppas att ni funnit inspiration.

~Emma

søndag 17. september 2023

Projekt "Komma ikapp", del 2

Hej! DT-Helena här!
Nu har det gått ett litet tag sedan jag påbörjade mitt projekt att jobba ikapp i mina album, och idag vill jag visa hur de första stegen i min PL-process ser ut.

Jag planerar alltid mina uppslag i förväg genom att göra en skiss över hur jag vill placera de foton som jag valt ut. Jag har bestämt mig för att utgå ifrån en och samma plastficka, Becky Higgins Design A.
I min skissbok gör jag även anteckningar som kan vara bra att ha när jag ska skriva min journaling. Allt eftersom jag redigerar mina foton prickar jag av dem i skissboken, på så vis vet jag alltid var jag är.

Mina foton redigerar jag sedan i Photoshop Elements, och där använder jag mig av olika templates från Paislee Press (inköpta på The Lilypad) för att till exempel lägga till vita ramar, lägga in två foton sida vid sida, eller för att skriva journaling. 

Så här kan det se ut när jag jobbar med mina foton och templates i Photoshop Elements:

Jag har under åren införskaffat en del digitala PL-kort som jag gärna använder när jag gör mina uppslag. Fördelen med att jobba med digitala kort är att man kan ändra och justera färger så att de passar in på det uppslag man jobbar med just då. Jag skriver ofta min journaling i det här skedet också. Därefter lägger jag in korten i templates på samma sätt som fotona. Jag brukar skicka med dem på framkallning också, på så vis slipper jag krångla med att printa ut korten på min egen skrivare (som av någon outgrundlig anledning alltid har slut på bläck..!).  Här är ett exempel på ett digitalt kit som jag köpt på Studio Calico, och på hur det kan se ut när jag använt mig av de digitala korten:



När jag sedan har redigerat och gjort klart alla foton och kort för den valda perioden så sparar jag dem i en särskild mapp på datorn. Därefter gör jag en beställning av papperskopior hos någon fotofirma, som till exempel Fujifilm eller Crimson.

Det här är alltså de första stegen i min process; Välja foton för ett antal veckor/månader, redigera foton och PL-kort, lägga in foton och PL-kort i templates (i storleken 4x6 tum), skriva journaling, och spara ner på datorn. Sedan skicka på framkallning. I nästa steg väntar pysslet i själva albumet. Men det tittar vi på en annan gång! 

/Helena

onsdag 13. september 2023

Hverdagsglimt fra køkkenet

 Hej. 

Jeg, DT-Line, viser i dag et 6x12 layout med en lille hverdagshistorie.

 


Vores søn skulle som hjemmeopgave fra skolen lave marmelade. Det var virkelig hyggeligt og gav samtidig mulighed for et layout. Marmeladen blev døbt "Frederik Special".

Jeg har været dybt nede i mit stash og finde stickers og journal kort, som jeg har haft liggende længe, men ikke kunne finde ud af bruge i et layout.



Jordbærplanten er fra en meget gammel October Afternoon kollektion og den passede perfekt ind på title kortet. Bogstaverne matchede farven i bladene så fint og jeg havde heldigvis nok bogstaver tilbage til at kunne udfylde hele teksten. Kortet har jeg haft liggende i flere år. Jeg synes det gav en lidt 1950'er køkken/husmoder følelse. 

 


Den røde farve fra jordbærbrøden blev dominerede på layoutet og det gav mig endelig en mulighed for at bruge kortet med gryderne, som er fra Paper Person. Jeg tager ikke mange billeder af madlavning, så jeg var ikke i tvivl om, at kortet skulle bruges nu. Det samme med det lille marmeladeglas, som jeg havde fra en Simple Stories efterårskollektion. 

Journalkortet kunne jeg pynte med et sticker, som samtidige dækkede et print jeg ikke brød mig om. 

Jeg elsker at kunne tømme ud i farver og ting som jeg ikke bruger så ofte. Rød er en farve jeg sjældent bruger meget og det er ikke så tit jeg laver layout som er med køkken eller mad som tema. I dette layout fik jeg mulighed for at bruge begge dele.

 





søndag 10. september 2023

Fickor i kvadratiska formaten 4X4 och 6X6

 Hej DT-Gunilla här,

För några år sen ville jag använda upp alla udda plastfickor jag hade med helt andra format på fickorna (lommer) än vad jag normalt använde: 4X4 och 6X6. 

Jag tyckte verkligen om 4X4 formatet, det var enkelt eftersom alla fickor var lika stora. Dessutom hade jag köpt på mig PL-kort i det formatet också.

Det blev en hel del rosa på den här sidan, och jag gjorde ett foto svartvitt för att det inte skulle bryta i färg för mycket.


Jag hade en chip board cirkel kvar i gömmorna som jag nu äntligen kunde använda.


Och som vanligt ville jag gärna ha med puffy stickers- hjärtan som en upprepande dekoration-


Och enamel dots.


Utmaningen kom till nästa plastficka med väldigt udda storlek på fickorna (6X6), men jag gillade verkligen att kunna använda ett favoritpapper som jag bara skar i 6X6 format. Sen var det bara att scrappa loss!


Som dekoration på den här sidan använde jag en hel del washi-tejp. Sen stämplade jag en rubrik på var och en av de 4 pappren, around here, eating, listening, wanting.


...och sen fick förstås puffy stickers hjärtan komma tillbaka som en upprepning på ytterligare 2 ställen på sidan. 


Bilden på vår hund Billy är en förstoring från fotot till vänster ("barnbordet"). Jag blev så full i skratt när jag förstorade fotot på mobiltelefonen och såg att Billy slickade sig om sin mun. 

Tack för titten och välkommen in på instagram: @projectlifeinorden

DT-Gunilla
(instagram: @gunilla_pysslar)


onsdag 6. september 2023

Hvordan jeg fargelegger wood veneer og puffystickerser.

 Hei, DT-Elisabeth her.
Da var det min tur til å komme med litt inspirasjon. I dag har jeg tatt for meg hvordan jeg endrer farger på wood veneer og puffy stickerser. Noen ganger passer det fint med orginal-fargen, men noen ganger blir det feil. Spesielt når det gjelder puffy-stickerser, der blir det ofte noen igjen i ukurante farger. 


Tenkte jeg først vil vise dere en ferdig side, 
der jeg har brukt embossingpulver på teksten, 
og også på stjernene, som begge er laget i tre.

Siden er fra prøveskolen til minstemann, 
og det passer jo fint nå som skolene har begynt på igjen.

*


De wood veneer ordene jeg har er stort sett lyse i fargen. 
Men kan også forekomme i sort eller mørk brun.
Bildet over har jeg brukt en orginalfarget.

*


Embossingpulver er en gøy og enkel måte og endre fargen på.
I tillegg til embossingpulver må man ha en watermark pute og en varmepistol. 
Bildet over er farget med sort glitterfarge.

Embossing gir en fin glans og glossy overflate. 
Men der finnes også de som gir en mer ru overflate. 
Om jeg ikke har ønsket farge, men vil ha glansen. 
Fargelegger jeg først med stempel eller tusj, 
før jeg gir det ett lag med blank/clear embossing

*

Bildet under er først farget med hvit, også ett lag med rødt over.
Her smeltet fargene inni hverandre og resultatet ble en marmoret finnish.



*


Farge med stempelpute er også en veldig fin måte og endre fargen på.
Utfra hvordan jeg påfører fargen, får jeg forskjellig resultat.

Bildet over, er farget med brun distress ink, påført med svamp.

*

Bildet under har jeg lagt ordet oppå stempelputen og trykket den godt ned i puta.
Dette gir mye og klar farge. Dette passer best å gjøre med en litt våt pute




Jeg bruker Ink, fra forskjellige leverandører, og Oxide om hverandre.
Hva jeg bruker, er det fargen som bestemmer

*



Neste ut er spray.
Det er skikkelig gøy, men litt grisete og tar tid og tørke etterpå.
Men noen ganger er det det som blir finest. 
Det finnes mange forskjellige sprayer og leverandører. 
Noen med shimmer og noen uten. 
Her er det en smakssak hva som blir brukt, 
men som regel blir det noe med shimmer i.

*


Er du som meg som elsker å kjøpe puffy stickerser? 
Men så har de aldri rett farge når du skal bruke dem? 
Eller der er noen igjen i en ukurant farge! 
Som du mest har lyst og kaste, men man kan jo ikke det heller!



Jeg bruker posca tusj til å gi disse ønsket farge.
Enkelt og uten søl.
Jeg fargelegger stickersene mens de er fast på arket sitt, 
så tar jeg de av etter bittelittt tørketid.

*
Har du noen andre måter og gi puffy stickersene og wood wener ny farge?
Del det gjerne med oss !
*
Det var det jeg hadde for i dag. Ønsker dere en flott september også sees vi plutselig igjen.
Ta vare på deg selv og de du er glad i!

Følg meg gjerne på min facebook-side: Elisabeths scrappehjørne

Klem DT-Elisabeth

søndag 3. september 2023

Semesterfoton med passande papper och stickers

Hej!

DT-Therese här. Nu är semestern och sommarlovet slut och vi är tillbaka i vardagen igen. Då är det kul att kunna scrappa sina foton från sagda semester. Själv var jag en tur till Öland med mina föräldrar och brorsdöttrar. Det var en härlig resa som nu ska få ett eget album. Jag kommer göra det i 9x12". Pappren jag valt att använda är Simple Stories Simple Vintage Coastal. Jag har också valt att lägga till lite PL-kort från andra kollektioner som jag tycker passar fint i färgerna. 

Här är nästsista sidan. Den visar stugan vi hyrde och värdinnan samt när vi lämnar ön via Ölandsbron. 


Här är den sista sidan och det är det bilder från Rasta i Kalmar där vi tog en fika innan vi for uppåt landet hemåt. 




När jag framkallade mina kort hos Crimson så blev de automatiskt 10x13 (tidigare var ju 10x15 det normala) vilket gör att man får lite kvar på sidan av fotot i fickan. Jag löste det genom att sätta dit ett svagt mönstrat papper i färg som matchade de andra. Sedan klämde jag dit lie enameldots och antingen alfastickers eller en wordsticker. 



Här har jag gjort likadant men jag har även satt papper på papper för att få till lite struktur och få det hela att "poppa". :) 



Ett till exempel där jag satt dit lite papper längst ut. Om man gör detta regelbundet på en sida så blir det ett fint genomgående inslag. 



Här har jag framkallat fotot på Ölandsbron så det passar en ficka på 3x4". Först funderade jag på att beskära så jag fick bort asfalten i framkant men sedan hittade jag dessa trevliga måsar på foamstickers-arket så då fick de sitta i framkant på fotot. Supernöjd med det beslutet! 





Tror ni jag tjatade på pappa att ta med denna skjorta på semestern? Svar Jaaa. Jag visste ju att den skulle passa perfekt till mina papper. :) Och det gör den ju. Bredvid fotot på pappa satte klippte jag ut ett avsnitt med 2x2-rutor på ett cutapart ark, bland annat där samma blomma finns med som på skjortan. Det ser fint ut och enhetligt tycker jag. Satte även ett par foamblommor på rutan med dessa. 





Man behöver ju inte bara använda wordstickers utan ibland räcker det med lite bokstäver. :) En fotomatta i matchande papper som resten av sidan och ett foto på en sovande Svea. Det räcker bra så. 



Det var vad jag hade att bjuda på denna gång. Hoppas du blev inspirerad att scrappa dina semesterbilder. 

Ha en fin september!

//DT-Therese