søndag 29. november 2020

Min utvikling innen PL

Hei :) 


I 8 dager viser vi i teamet våres utvikling innen PL. Idag er det jeg, DT Caroline som skal vise dere min utvikling opp gjennom årene.

Jeg er litt usikker på akkurat når jeg begynte med PL, men det er noen år siden. Det var Elisabeth som inspirerte meg til å begynne. Jeg er jo veldig glad i å ta bilder, så jeg tenkte, hvorfor ikke prøve? Jeg kjøpte meg et kit og fremkalte noen bilder, så var jeg igang :) Og siden har jeg holdt på :) Syns det er veldig kjekt å samle bilder i album, ellers blir det jo bare liggende på mobil og pc. 

Jeg er ikke flink til å lage PL etter rekkefølge, det blir mer slik at om vi har vært på en tur eller gjort noe annet kjekt så lager jeg noe av det. Har alltid samlet på billetter og diverse andre ting fra turer jeg har vært på, så det er jo perfekt å få brukt i prosjektene. 


Her er de første sidene jeg laget. 

Sommerferie i Tyrkia 2015. Kjøpte meg et kit med maritimt tema (noe som jeg er veldig glad i). Så var jeg igang :)






Her har jeg et eksempel på at jeg har brukt billetten fra omvisning på Anfield og laget et eget PL kort:)



Påskeferie i Bergen :) En av dem første sidene jeg laget :)

Legoland! Masse farger akkurat som det er i Legoland:)


Fotballcup :)

Sydentur med min bestevenninne (og som sagt er jeg glad i maritimt tema) :)




En herlig side fra camping i Valldalen :) Veldig glad i ferdige ord og uttrykk, så her har jeg brukt masse av det ;)


Blir nesten godtesyk av dinna sida her ;) Her har jeg brukt mønsterark med sjokoladetema og et stempel som jeg har fargelagt. Veldig morsomt når papiret passa sååå bra!! :)


Jeg bruker mye Dymo og ferdige ord. Begynte med å bruke endel ferdige PL kort, men har gått mer og mer over til å bruke bazill og mønsterark til å lage egne PL kort. Ønsker og prøve ut mer teknikker og lage mer bakrunner og kort selv, med distress og lignende. Så det blir neste prosjekt ;)
Håper dere ble inspirert :)
Klem fra DT Caroline 


lørdag 28. november 2020

Min utveckling inom Project Life - DT Gunilla

Hej!

Under 8 dagar nu i november visar vi DT i Project Life i Norge upp hur vi utvecklats under åren.
Idag är det jag DT-Gunilla som skall berätta om min utveckling inom Project Life. Vi har ju alla varit nya någon gång och jag skall idag berätta hur det kom sig att jag började med PL och hur jag utvecklats och ändrats genom åren.

Jag hade hållit på med scrapbooking (LO) några år och var lite besviken att jag bara kunde dokumentera 1-2 kort per LO, så när jag var på en pysselträff hösten 2012 upptäckte jag några som satt med fotoalbum och kombinerade det med scrapbooking och dokumentation. Här har jag min grej tänkte jag, en kombination av de 3 bästa : dagbok, foton och scrapbooking. 



Min första sida 2013

Mitt första inköp var ett album och en packe blandade plastfickor. 
Jag valde att dokumentera veckovis ( en del väljer månad).
Här är mitt allra första uppslag;


Jag hade köpt ett kit med färgglada höstpapper och stickers som matchade varann och letade också upp gamla mönsterpapper som matchade dessa färger.
Jag skrev ut text på datorn och klistrade in på egengjorda enkla cardstocks. Idag skulle jag aldrig limma texten på snedden som jag gjort ovan.
 
Jag minns att jag lade lite väl mycket tid att planera och matcha foton och papper i färg.
På senare år har jag lärt mig nya trix att få till mina sidor när vissa foton inte matchar riktigt, tex dölja ett foto bakom en flip up.




För lite dokumentation

Tyvärr saknar många uppslag dokumentation, se nedan, och det är lite sent att minnas vad jag ville ha sagt här... men jag får väl skriva något annat som jag minns från sommaren 2013.




Kombinera LO med PL

Senare på hösten 2013 kom jag på att jag kunde kombinera LO med PL, och gärna många småbilder på LO:n. 


Och då matchade jag färg och dekor till PL-sidan också. Jag pyntade och bearbetade PL- sidan mer än vad jag gjort tidigare - men kan tillägga att nuförtiden pyntar jag mindre än då. 
Vid den här tiden började jag göra mer ljusa sidor.




Mer dekorationer och färgglatt

Åren därpå, 2014 och 2015, hade jag köpt en datumstämpel och mina första PL-kort, färgglatt.
Jag började föra in mer scrapbooking och dekorerade mer på mina kort tex med stämpling, bling, rubriker och washitejp. Men testade även att lägga in digital text (vit) på fotona. 


Jag började experimentera med distress och vatten och försökte hålla mig till 2 färger i PL-korten och dekoren. Dessutom märkte jag att jag blev mer kreativ när jag deltog i PL-tävlingar.
På den här tiden använde jag många olika typsnitt på ett uppslag, idag försöker jag hålla mig till ett eller två olika.





Mer dokumentation, skrivmaskin och Ali Edwards

Den ljusa looken med mycket vitt fortsatte även 2016 och jag hittade en skrivmaskin på loppis (mitt bästa köp). Sen upptäckte jag även  Ali Edwards blogg och började beställa kit från henne som här: Day in the life. Jag började även skriva mycket mer än tidigare.


Den här dokumentationen gjorde att jag nu började känna mig mer hemma - jag skrev ihop 35 dagböcker som ung, och nu fortsatte jag med en form av dagbok.




Ali Edwards story writing om olika teman

Vid 2017 testade jag även på Ali Edwards story kit olika teman varje månad, så att inne i mitt album kunde jag skriva en längre historia om något visst tema. Nedan är temat fabrics som kan tolkas valfritt, men här handlade det om material och kläder. 
På det här första uppslaget berättade jag om vår hunds första filt som han legat på som valp - den finns kvar än idag. Jag har klippt ut en bit av filten. 


På nästa uppslag berättade jag om min klädgarderdob (till höger) och vid den här tiden började jag blanda in förstorade foton. Till vänster visade jag upp min kompis fantastiska ordning i sina garderober och samtidigt gapskrattar hon när hon inser hur extremt många handdukar hon har (jag har dolt hennes ansikte med en washitejp här).




Inserts och flip up

Jag fortsatte skriva mycket under 2018 och satte nu även in en lös insert med dokumentation.  


Förr blev jag stressad när jag inte kunde räkna ut hur många foton eller text jag skulle få plats med på ett uppslag och lade för mycket tid på planering. Jag började därför sätta in sk "flip ups" om det var något enstaka foto som inte fick plats (det finns specialla lösa plastfickor för detta, men funkar bra med att använda washitejp och löst kort utan plast också).


Jag började även vid denna tid sätta in en större inserts med foton när jag inte fick plats med alla foton under en händelserik vecka, se bilden nedan där jag har en hel smal plastficka i storlek 6X12 med foton.



Återbruk av PL-kort och papper, tips

Under 2019 och 2020 började jag utmana mig själv att använda upp gamla PL-kort och papper (återbruk) , så stilen kunde variera men jag strävar fortfarande efter ljust och så clean som möjligt. Jag tillåter mig även mer att ha med icke matchande foton som här nedan där ena fotot går mot lila - helt fel färg jämfört med det andra. 
Tips 1: Det går att lura ögat genom att fylla ut med vita stickers och här gul textruta på fotot som plockar upp gul färg från de andra korten, samt sätta in lila dekorationer på de andra ställena (små lila puffy stickers-hjärtan).

Tips 2: Mörka foton som jag ändå vill ha med förminskar jag och sätter på vit bakgrund (se nedan).




Hittat rytmen och fått in alla kort

2020 så har jag lyckats fylla väldigt många fler veckor än tidigare år dvs inte kommit efter och det beror på att jag beställt foton varannan månad och börjat med att sätta in alla foton utan PL kort och satt in det senare. Mycket enklare! 

Som alla andra år är det nästan inget dokumenterat för november, men jag är OK med det. 
Fortfarande kör jag ofta med vita PL-kort.






Digitalt på foton och digitala PL-kort

På senare år har jag också börjat skriva text digitalt direkt på foton, speciellt på semestrar när man har tid över att pilla med sin telefon under själva resan. 
Ibland räcker det med ett litet digitalt ord på varje foto som här nedan, där jag dokumenterade ett ord per dag i september (goals, explore...), Jag har också börjat använda mer siffror på foton för att förtydliga vilken dag det är, och det kan man också göra digitalt: 


Jag har också testat att skriva ut digitala PL-kort (give aways) samt att lägga in digitala stämplar på fotona som här nedan. Här har jag använt digitala stämplar (social distancing mm) och skrivit ut digitala PL-kort om vårens covid-situation:




Vad kommer då min kommande utveckling vara?

Handskrivet: Jag ska försöka att ibland skriva för hand på PL-korten (har testat det), men det beror mest på att min man blir tokig på att höra mitt skrivmaskins-knatter när han försöker koncentrera sig på en match på TV. 

Egna PL-kort: Vid något enstaka tillfälle har jag också börjat testa att sätta in egna PL- kort av cardstocks som jag gjorde i början av min PL-karriär men skulle då välja mindre färgstarka papper tex Maja Design- papper (inspirerad av DT-Marit).

Återbruk: Jag ska även använda upp de Ali Edwards story-kit jag har i mina gömmor för att dokumentera teman.

Vi får se om jag har något av det kommande att visa upp så småningom.

Lycka till med din egen utveckling, var du än är i processen, det finns inga rätt eller fel i den här PL-världen. Tack för att du ville kika in på min utveckling!

DT-Gunilla
(gunilla_pysslar på insta).


fredag 27. november 2020

Min utveckling inom PL - DT Therese

 Hej!

Under 8 dagar nu i november visar vi DT i Project Life i Norge upp hur vi utvecklats under åren. Idag är det jag DT-Therese som skall berätta om min utveckling inom Project Life. Vi har ju alla varit nya någon gång och jag skall idag berätta om hur det kom sig att jag började med PL och hur jag utvecklats och förändrats genom åren. 

Första gången jag kom i kontakt med PL var på den stora scrapträffen i Stockholm våren 2013. Jag gick förbi ett bord där det satt två tjejer och sysslade med något väldigt annorlunda. Det såg intressant ut så jag stannade och frågade vad det var. Jag blev så intresserad att när jag kom hem beställde jag plastfickor. Från början hade jag inget kit utan sparade ned från nätet och skrev ut på vanligt papper som jag sedan klistrade på cardstock. Kanske inte det vackraste men alla barn i början. 

Detta är mitt allra första uppslag. När jag tittar tillbaka på det så undrar jag vad jag tänkte... eller inte tänkte.. :) Jag kan se att jag inte hade något tänk om färgkombinationer i alla fall. Ibland funderar jag på att göra om sidorna men nej, det är ju mina första och vi är ju alla barn i början. 


 Det första kitet jag köpte var Cinnamon. Det gick i färgerna brunt och svart. Jag tyckte att de andra kiten var så färgglada och jag ville ha något mörkare. Kan väl säga att jag inte har använt det så mycket som jag trodde jag skulle göra. 😀Kortet längst ned till vänster är från kitet. På den här sidan har jag åtminstone fått till färgkombination. 


Ju fler veckor som går detta första år, desto bättre blir det. Här har jag till och med fått i ett temapapper som matchar. 


Efter att de två första åren använt 12x12 var det dags för lite förnyelse 2015. Detta år bestämde jag mig för att prova 6x8. Dessutom gjorde vi oss av med skrivmaskinen på jobbet och den fick flytta hem till mig. :) 



I och med att jag skrev på maskin fick jag med mycket text. 

'


Jag  provade också nya utformningar på plastfickorna. Först var jag lite tveksam till de små rutorna som endast är 5 x5 cm. Men det gick fint att få till foton. Här symboliserat av en Billy Idol-konsert på Grönan. Hittade till och med små PL-kort i den storleken. (De två översta rutorna är borttagna kort på folk som inte vill vara med på nätet). 




Jag tyckte att 6x8 var för litet och 12x12 för stort. Så vad gör man då? Jo, man prover 9 x 12. Så 2016 använde jag detta format. Ett format som jag trivdes mycket bra med men som tyvärr är svårt att hitta plastfickor till. Här började jag också använda alla mina Quickutz alfabet. En sida med gladiatorerna.  Det ska in lite text här men det kommer. :) 

Dessa 3x3 fickor är jättebra när man har många foton från ett och samma tillfälle. Tillräckligt stora för att man ska se vad som är på fotot. :)




2017 och 2018 var jag tillbaka till 12x12 men med inlagor i olika storlekar. Dessa år var det mycket foton som gällde. 



2019 fortsatte jag med 12 x 12 och inserts i olika storlek. Nu har jag lärt mig att färgkombinera. Jag gillar också att använda etiketter, stickers och enameldots på mina sidor. 
  Här är mitt favorit kit Rain. 


Detta år valde jag färgtema efter de här fina månadsmärkena. 


Ett av mina favoritkit är Rain. Älskar de färgerna.  Idag har jag all sköns kort från olika kit som jag köpt på mig. Eftersom det är så många kort i ett kit så kan man dela med en kompis eller köpa av någon som säljer delar av ett kit. 





Lite  6 x12 inserts finns också i detta album. Fotot på tjejerna är 10 x 20 cm. Jag gjorde så att jag la ihop två stycken 10 x 20 på en mall och framkallade det i storleken 20 x 20. Klippte mitt itu och vips så har man en snygg form på  förstoringen. Jag gillar att ha lite större foton. Har även några förstoringar som är framkallade i 20x30 (typ A4-storlek) och sitter i vanliga A4-fickor med endast en liten etikett eller några wordstickers på. Effektfullt. 





Oj, det här blev ett långt och kanske lite rörligt inlägg men jag hoppas att ni har fått er några glada skratt åt mina första sidor, att ni kanske har kommit över tanken att ni inte kan för det kan alla. Och det finns inga rätt eller fel. Vill du ha uppslag med alla möjliga färger, former eller foton på så är det det som är just din stil och den ska du vara stolt över. 

Ha en bra fredag! 





torsdag 26. november 2020

Min utvikling innen project life - DT-Elisabeth

 Hei!

I 8 dagar nå i november viser vi DT i Project Life i Norge hvordan vi har utviklet oss gjenom årene.
I dag er det jag DT-Elisabeth som skal fortelle om min utvikling innen Project Life. Vi har jo alle hvert nye en gang og i dag skal jeg fortelle hvordan jeg begynte med å lage pl, og litt om min utvikling i disse årene. 

Første gangen jeg hørte om pl, var gjenom sosiale medier, så snakket jeg med ei som jobbet i en scrappebutikk, og hun fortalte varmt om project life. Viste meg lommene og fortalte litt kort om prosessen. Jeg gikk hjem, og begynte aktivt å lese om pl og hvordan jeg kunne få tak i utstyret jeg behøvde. Og jeg var hekta ved første forsøk. 

Her er en av mine første sider.
Brukte det jeg hadde av papirer og pynt.
Avrundede hjørner ble bare på bildene.


Jeg begynte med pl ca ett halvt år før det slo igjenom for fult her i Norge. Så i starten brukte jeg mye mønsterpapir og resteark. Sidene ble en blanding av hummer og kanari, kan man trygt si. 


Fremdeles min barndom. 
Men nå har jeg fått tak i ferdige pl-kort. Prøving og feiling må til.

Jeg var i denne perioden så heldig, at jeg fikk alle mine bilder fra mine foreldre, og begynte arbeidet med å scanne inn, og fremkalte bilder. 
Husker veldig godt bommerten da jeg hadde kopiert over 600 bilder feil til cd-en jeg skulle sende inn til fremkalling. Gjett om maska var lang, da jeg skulle betale!
Men det ble mange flotte sider etter hvert. Og kjøp av printer var ett must.

*

Så begynte det å komme ferdige pl-kort og pynt spesielt laget til pl. Jeg var i ekstase! Så mye enklere alt ble, og det var jo så kjempegøy. Pl tok Norge med storm, og butikkene bugnet over av pl-produkter. I dag er det scrappeplassen min som bugner over av scrappeting, både til pl og alt annet. 

En side laget kun med pl-kort og bilder.
Enkelt pyntet.


Min stil endrer seg raskt og hele tiden. Jeg har hvert på kurs med Iggidoodie, sett på youtube, blitt innspirert av aktuelle produkter, og rett og slett lekt meg. Men mest av alt, har jeg fulgt meg selv og latt bildene til hver side innspirere meg. Ikke alltid like fornøyd, men godt nok.

En side laget med hjelp av ett fargelagt motiv.

Side laget på kurset til Iggydodie


I dag er jeg igjen gått mer og mer over til å bruke vanlige mønsterark og bazzil når jeg lager pl. Men sper også på med noen pl-kort innimellom. Med tusenvis av ferdige pl-kort, bør jeg bruke litt, ja! 

Jeg prøver også å dra inn litt andre teknikker og element til pl-sidene mine, som embossing, fargelegging av motiver, sjablonger og mixed media. 

Her er en av de siste sidene jeg har laget. 
Lekt meg med dies og sjablonger. 
Og alltid tekst-stickerser. 
Må dog si det hører med sjeldenheten å lage en side uten noen form for bling eller halvperler/enameldotter.


Min stil på pl, er for det meste ganske enkel, vil jeg selv si. Mye bilder, ord-stickerser og bling/dotter. Jeg burde bli flinkere til å skrive dokumentasjon. Noen ganger gjør jeg det, men det hører til sjeldenhetene. 

Takk for meg for denne gang. På tirsdag er det 1 desember og vi starter vår adventskalender her i Plin. Så følg med videre i teamets utvikling og videre i Desember 🙂

Ta vare på hverandre ❤

Klem DT-Elisabeth.