søndag 27. februar 2022

En härlig nostalgitripp dokumenterad i en speciell PL-ficka

Om man som jag var tonåring i början på 80-talet i Sverige så har man garanterat någon slags relation till gruppen Noice. I november var det äntligen dags för Rockmusikalen Noice att ha premiär.  Det skulle visa sig bli en nostalgitripp utan dess like. Dessutom hade vi biljetter till premiären så vi fick frottera oss med en del kändisar. :)

Jag valde att sätta korten på Peo och Robban på första sidan. Sedan satte jag Fredrik och de bortgångna Hasse och Freddie på utviksfickan för då ses de alla fem när fickan är ihopvikt i albumet. Det var viktigt för mig. 




Jag har hittat lite speciella fickor som jag skickat efter från en scrapbutik i Spanien. De har lite olika märken och utförande. De jag fastnade för är de här från Becky Higgins men designade av Heidi Swapp. I förpackningen fanns tre fickor med olika flip-funktioner. Den jag har valt att använda är den översta. Istället för att behöva göra en insert får man här en fastsatt sida med plats för extra foton eller text. 


Jag måste erkänna att det var lite förvirrande var jag skulle placera foton och journalingkort eftersom det var så många rutor. Dessutom viks ju flippen in så på den ses ju baksidan först om ni förstår hur jag menar. 

Till slut erkände jag mig besegrad och ritade upp det hela på ett papper. Där markerade jag vilka sidor som skulle ses när fickan var ihopvikt i albumet. På så sätt kunde jag lättare placera ut allt jag ville ha med. 


På varje stol låg ett program som berättade lite om vilka som var med i musikalen och bilder på originalmedlemmarna med mera. Jag tog med ett par extra när vi gick ut som folk hade lämnat på sina stolar. Man är väl scrappare. :) Själva framsidan med den klassiska Noice-loggan passade bra som rurik på min layout. 


Baksidan på häftet var tomt så jag tog en och klippte till 3x4 kort och använda som journaling cards. Passade perfekt. 





Eftersom fickan har en extraficka så blir det många bilder som man får plats med. Här är en bild där fickan är helt utvikt. 


Och här är baksidan. Den handlar om maten vi åt på Restaurang Cirkus innan föreställningen. Vi hade sån tur att både Peo Thyrén och Robban Klasen hade kompisar som var där så vi fick se originalmedlemmarna. :) Maten var gudomligt god. På det fotot har jag klippt ut runt tallrikarna och besticken för att få fram lite mer vit bakgrund eftersom det är ganska mörkt för övrigt på uppslaget. Det gröna kortet i mitten längst ned är ett PL-kort där jag med skalpell skurit runt de blå "tejpbitarna" och fört in kortet under. Bilden längst ned till höger är när vi äter på en liten mindre fancy restaurang på hemvägen - McDonalds.  :)


Jag är ju lite knasig. Som om det inte räckte med en halv sida extra så tyckte jag att jag borde ha med en bild från 80-talet på originalbandet. Jag klippte ut en 4x4" bild från häftet och satte den på ena sdain och ett 4x4 kort på mig och Cina vid fotoväggen på den andra. Stoppade sedan i dem i en 4x4 Photo Flip Pocket från Simple Stories Snap-serie. 


Här öppnas fickan:



Och då finner man en bild på två av skådisarna vid fotoväggen och en bild på original-Noice. 


Som vanligt har jag använt lite enameldots/hjärtan, wordstickers mm. Först kändes det lite övermäktigt och krångligt att veta var allt skulle sitta och hur många foton och så vidare men när jag väl blev färdig så är jag jättenöjd. Jag trodde att dessa fickor var ganska nya men på förpackningen står det 2014 och det var ju ett tag sedan. Jag kommer att använda de andra formaten också men det blir nog lite lättare eftersom det är samma format på alla foton/journalingkortet. 

Hoppas du har blivit lite inspirerad av denna långa och fototunga inlägg. 

Ha en skön söndag, den sista i februari!!

//DT-Therese





onsdag 23. februar 2022

Scrap også dine negative historier

Hej med jer.

DT-Line her i dag. 

I november havde vi indbrud. Det var helt forfærdeligt, men jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville have det med i mit PL album. Det er vigtigt for mig, ikke kun at dokumentere de begivenheder der er sjove og positive, men også det der er dumt, uheldigt og negativt. Jeg synes det er vigtigt, at dokumentere både det positiv OG det negative.


 

Det er med vilje, at jeg ikke har pyntet så meget. Der er rod nok på billederne 😁

Jeg har også tilladt mig selv, at være vred - både i overskriften, på journalkortet og i teksten. For mig er det okay at være ærlig og skrive det jeg har følt i situationen. Jeg overvejede, om jeg bare skulle stave F... rigtigt, men det så sjovere ud, at censurere det med tegn. Det var også en måde at få brugt nogle af de tegn jeg ikke så tit har brug for. De hvide alphas er fra et gammel PL kit fra Studio Calico. De blå Thickers er fra American Crafts. De er virkelig gode og har en perfekt størrelse.

 


Nogle gange kan min journaling godt blive en smule som en dagbog. Jeg kunne heller ikke holde mig til et journaling kort og måtte printe tre til en flip lomme. 

Kortet har jeg lavet selv. Det digitale stempel (overskriften på kortet) er fra Paper Person Shop og linjerne er fra et digital stempel fra Studio Calico. Studio Calico har nogle meget fine all around stempler - både digitalt og fysisk. 

 


 

Som afslutning kan jeg fortælle, at tyven havde tømt min Ikea vogn med scrapbooking tilbehør og havde smidt mine PL albums på gulvet. To af dem var gået i stykker. Jeg var rasende. Heldigvis dækkede forsikringen, så jeg kunne købe nye albums. Og så kunne jeg ellers gå i gang med at rydde op i mit tilbehør.... igen.


søndag 20. februar 2022

En tidsresa genom mina album

Hej, DT-Helena här! Idag har jag gjort en liten tidsresa genom mina album och tittat tillbaka på hur just vecka 7 har sett ut under fem av mina år med Project Life. (2014-2018).
Vad har hänt under de här åren? På vilket sätt har mitt sätt att dokumentera förändrats? Vilka olika upplägg och produkter har jag testat? Finns det saker jag har övergett längs vägen? Och vilka saker har jag hållit fast vid?



När jag började med Project Life 2014 hade jag ingen riktig plan, annat än att jag ville dokumentera vår vardag och livet i både smått och stort. Jag köpte ett12x12-album, en förpackning PL-fickor i olika design, och lite olika PL-kit från Becky Higgins. Bland annat kiten Honey och Jade. Och så satte jag igång. Jag hade inget speciellt upplägg för mina uppslag, utan PL:ade löpande de bilder jag framkallade. Eftersom korten hade rundade hörn kändes det till en början naturligt att runda hörnen även på de flesta foton.



2015 började jag PL:a veckovis, och göra veckokort. Jag hade redan efter ett år övergett de flesta varianter av plastficka, och höll mig nu uteslutande till design A eftersom det underlättade min process och planering. Jag använde fortfarande mest Becky Higgins PL-kort. Favoritkitet 2015 var tveklöst Cathy Zielskes value kit, mest på grund av att jag älskade färgerna.
Jag rundade inte längre hörnen på mina foton. I stället började jag testa att framkalla med vit kant runt mina bilder, då jag gillade den luftighet det gav till mina uppslag.




2016 testade jag att göra mina veckokort i 4x6-format, och på varje veckokort skrev jag en sammanfattning av veckan, oftast i punktform. Jag använde fortfarande mest Becky Higgins-kort, på det här uppslaget är de flesta korten från serierna Live Brightly och Midnight.
Vid det här laget hade jag hittat lite olika digitala templates som jag använde när jag redigerade mina foton. Jag lade ofta in små bildtexter på mina 4x6-foton, vilket medförde att jag inte hade så mycket mer att skriva på några journalingkort. Så jag använde väldigt mycket filler-cards i stället.




2017 gick jag tillbaka till veckokort i 3x4-format. Då jag insett att jag helst har det mesta av min journaling på 3x4-kort så skippade jag sammanfattningen på veckokortet, och drog även ner på mängden bildtexter. Nu hade jag börjat prenumerera på kit från Citrus Twist och Studio Calico och insåg snabbt att PL-kort med raka hörn var mer min melodi. Kiten från Citrus Twist innehöll alltid ett antal mönsterpapper i 6x6 eller 6x8, så jag började även använda en hel del nedskurna papper som fillercards, och till att göra egna journalingcards.





Det sista uppslaget är från mitt 2018 års album. Det tog ett antal år innan jag kände att jag började hitta min stil. Efter att ha kommit fram till vad jag föredrar när det gäller design på plastficka, templates till mina foton, veckokort, och struktur på uppslagen, så experimenterar jag i stället vidare med annat, som till exempel färger, stämplar, digitala inslag, inserts, qr-koder, och själva berättandet/skrivandet av historier. 
Hur ser det ut i dina album om du jämför åren som gått? På vilket sätt har du utvecklat ditt dokumenterande? Finns det saker som du har testat men avfärdat, eller något som du älskar och som du aldrig kommer att sluta med? Eller något du är nyfiken på som du inte testat än?

Tack för titten! Hoppas du har fått lite inspiration till att göra lite egna återblickar för att se hur ditt dokumenterande har utvecklats och förändrats med tiden. 

/Helena

onsdag 16. februar 2022

Inspireras av sand och hav

 Hej på er!


Nu är det jag, DT-Pernilla, som är tillbaka med ett uppslag som ska vara i mitt PL-album för resor. Och då vet ni som hänger här att det då för min del brukar handla om hav, strand och sand i någon form... och det blir det denna gången med 😉. Vad ska jag säga, I like what I like...

Denna gången är det från Skåne, älskar våra resor dit! Finns så mycket att upptäcka, njuta av och inte minst fotografera. Här är starten på en av flera sidor från Sandhammaren, blev många foton där så jag kommer fortsätta minst ett uppslag till härifrån. 


Detta är en PL-ficka från We R och den använder jag mycket eftersom jag har en tendens att ta foton i både stående och liggande format... jag tar på det håll jag tycker framhäver motivet bäst, vilket ställer till det då jag har en väldigt blandning på format på foton, puh!
Motivpappret som sitter i kanten och det stora PL-kortet är från Kaisercraft.
Ordet "Love" är utstansat i foam så det blir lite 3d på uppslaget också.



Den uppmärksamme ser att jag även inspirerats av min kära DT-kollega Marit och hennes inlägg här, då hon använde gräs-dies till strandkort med gräs, klockren die för mig tänkte jag som har mängder av sådana här foton 😊, så tack för tipset Marit!



Har som sagt många foton härifrån och jag hade svårt att välja bort något till förmån för journalingkort, så det fick blir en flip-ficka och ha journaling bakom där, 
stämplar från Echo Park och Kaisercraft (tror jag)


Relativt sparsamt med dekorationer men på detta och kommande uppslag kommer jag köra denna typ ovan, utstansade cirklar med textstickers och sen utstansade "ringar" i matchande färger.

Det var allt för denna gång! 
missa inte att även hälsa på vårt instakonto @projectlifeinorge
eller om du vill hälsa på mig så finns jag på; @pillanspyssel

Önskar dig en fin dag!
DT-Pernilla


søndag 13. februar 2022

Dokumentasjon av en hikingtur og bruk av gamle "stygge" kort

 Hei, Bente-Heidi her:)

I dag har jeg lyst til å vise hvordan jeg dokumenterer en gåtur og hvordan jeg har brukt PL-kort som jeg synes er mindre fine. 


Jeg synes det er veldig gøy å gå turer, og da gjerne etter kart og på nye steder. Dere har vel også som meg noen PL-kort som liksom ikke passer noen sted, som har litt mye mønster, feil farge og bare rett og slett ikke passer. Her har jeg bare brukt slike kort, og har minket bunken på disse 3 sidene.

Turen som vi har gått var 1 av flere turene til "Torsnes på Tvers" som idrettsforeningen har laget og som er nye turer hvert år. Du kjøper et sett med kart og turforslag og skal finne målet med turen. 

Her er mine tre sider:







Jeg registrerer turer ofte på Strava, og der får du et kart over hvor du har gått. Tar du da et screenshot av kartet på mobilen, går det fin å skrive ut et bilde av det og bruke på siden. Gøy å få med kart over ruten.


Kortene som jeg har brukt, syntes jeg ikke var noe fine og de har blitt liggende. Enten måtte jeg kaste dem eller prøve å få brukt dem. Jeg er ikke så glad i å kaste så da måtte jeg være litt kreativ isteden for å få de til å passe.

På alle kortene har jeg brukt Distress ink -Vintage photo for å dempe fargen og for å gjøre mønsteret på den litt svakere, samt å gi kortene et felles preg. De kom nemlig fra flere forskjellige samlinger.


Alle kortene har jeg kuttet til så de passer i lommene, for de fleste var store kort. Da kunne jeg også plukke ut det området på kortet som jeg synes var best.


Her har jeg brukt lim for å dekorere fuglen med glitter så ble det litt liv på kortet. Det samme på sommerfuglen under. Pyntet med stickers som jeg hadde i lageret mitt og brukt distress ink - vintage photo for å blende kortene.



Her har jeg stiftet mange små biter sammen og brukt wasi tape for å fjere et mønster jeg ikke likte, så ble det et fint journaling kort. Jeg brukte washi tape med gull. Så da går distres ink, gull og rosa/rødt igjen på kortene.


Håper at du fikk noen ideer til hvordan du kan finne et kart for å dokumentere en tur og at du fikk noen forslag til å bruke de "vanskelige" kortene:)

DT- Bente-Heidi

onsdag 9. februar 2022

Pigga upp vinterfoton med gul färg

Hej DT-Gunilla här,

 Idag visar jag upp gul färg som verkligen lyser upp de lite grå och en del mörka foton i en vintervecka från 2021. Jag är överraskad över hur snyggt det blir med gult i albumet, det är annars inte min favoritfärg - men jag blir faktiskt glad av färgen.

Det är inte helt självklart med gult eftersom det finns blått med i snöbilderna, men kontrastfärger sägs vara något att eftersträva. Men min hund är åtminstone gul!



Det kit jag köpte in från Ali Edwards förra året är perfekt, det finns alltid något kort som matchar det andra. Sen hade jag lite hjärtan-dekorationer i gömmorna som matchade färgen bra. 


Ett sätt att minska stressen runt PL, tycker jag är att bara ta fram några dekorationer för att minska valmöjligheterna. I mitt fall några matchande PL-kort och några stickers och enameldots.

Jag mår bra av att använda upp gamla stickers, och eftersom jag hade min hund med så använde jag upp en puffy-stickers med tassavtryck:


Som vanligt kan jag inte låta bli att lägga till vellumpapper, som jag stämplat på.


Att återbruka ett papper vet jag att fler gör. Det pappret med hjärtan fanns som ett 6X4-kort så jag skar ned det till 4X3 och sen fick resterna bli vimplar på andra kort:

Och de korten finns på sidan bredvid: 


Denna högra sida i albumet var en utmaning eftersom den inte liknade några andra albumblad jag använt, jag har köpt det på någon loppis. Men jag måste säga att jag gillade det.

I den här veckans uppslag blev det mycket journaling, där jag skrivit med min skrivmaskin direkt på PL-korten. Mycket tankar runt det "nya normala" pga pandemin. Eftersom jag var arbetslös just då, hade jag dessutom lite extra tid. 


Tack för titten!  /DT-Gunilla


Kolla gärna på vårt instagram @Projectlifeinorge 

(Mitt eget pysse- instagram är @gunilla_pysslar)