søndag 20. februar 2022

En tidsresa genom mina album

Hej, DT-Helena här! Idag har jag gjort en liten tidsresa genom mina album och tittat tillbaka på hur just vecka 7 har sett ut under fem av mina år med Project Life. (2014-2018).
Vad har hänt under de här åren? På vilket sätt har mitt sätt att dokumentera förändrats? Vilka olika upplägg och produkter har jag testat? Finns det saker jag har övergett längs vägen? Och vilka saker har jag hållit fast vid?



När jag började med Project Life 2014 hade jag ingen riktig plan, annat än att jag ville dokumentera vår vardag och livet i både smått och stort. Jag köpte ett12x12-album, en förpackning PL-fickor i olika design, och lite olika PL-kit från Becky Higgins. Bland annat kiten Honey och Jade. Och så satte jag igång. Jag hade inget speciellt upplägg för mina uppslag, utan PL:ade löpande de bilder jag framkallade. Eftersom korten hade rundade hörn kändes det till en början naturligt att runda hörnen även på de flesta foton.



2015 började jag PL:a veckovis, och göra veckokort. Jag hade redan efter ett år övergett de flesta varianter av plastficka, och höll mig nu uteslutande till design A eftersom det underlättade min process och planering. Jag använde fortfarande mest Becky Higgins PL-kort. Favoritkitet 2015 var tveklöst Cathy Zielskes value kit, mest på grund av att jag älskade färgerna.
Jag rundade inte längre hörnen på mina foton. I stället började jag testa att framkalla med vit kant runt mina bilder, då jag gillade den luftighet det gav till mina uppslag.




2016 testade jag att göra mina veckokort i 4x6-format, och på varje veckokort skrev jag en sammanfattning av veckan, oftast i punktform. Jag använde fortfarande mest Becky Higgins-kort, på det här uppslaget är de flesta korten från serierna Live Brightly och Midnight.
Vid det här laget hade jag hittat lite olika digitala templates som jag använde när jag redigerade mina foton. Jag lade ofta in små bildtexter på mina 4x6-foton, vilket medförde att jag inte hade så mycket mer att skriva på några journalingkort. Så jag använde väldigt mycket filler-cards i stället.




2017 gick jag tillbaka till veckokort i 3x4-format. Då jag insett att jag helst har det mesta av min journaling på 3x4-kort så skippade jag sammanfattningen på veckokortet, och drog även ner på mängden bildtexter. Nu hade jag börjat prenumerera på kit från Citrus Twist och Studio Calico och insåg snabbt att PL-kort med raka hörn var mer min melodi. Kiten från Citrus Twist innehöll alltid ett antal mönsterpapper i 6x6 eller 6x8, så jag började även använda en hel del nedskurna papper som fillercards, och till att göra egna journalingcards.





Det sista uppslaget är från mitt 2018 års album. Det tog ett antal år innan jag kände att jag började hitta min stil. Efter att ha kommit fram till vad jag föredrar när det gäller design på plastficka, templates till mina foton, veckokort, och struktur på uppslagen, så experimenterar jag i stället vidare med annat, som till exempel färger, stämplar, digitala inslag, inserts, qr-koder, och själva berättandet/skrivandet av historier. 
Hur ser det ut i dina album om du jämför åren som gått? På vilket sätt har du utvecklat ditt dokumenterande? Finns det saker som du har testat men avfärdat, eller något som du älskar och som du aldrig kommer att sluta med? Eller något du är nyfiken på som du inte testat än?

Tack för titten! Hoppas du har fått lite inspiration till att göra lite egna återblickar för att se hur ditt dokumenterande har utvecklats och förändrats med tiden. 

/Helena

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar